Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
paprika's in kas al verpakt in doos

"Maximale versheid rode Lamuyo paprika's door oogst op aanvraag"

Lamuyo is een van de paprikarassen uit de kassen van Almería die de hoogste marktprijzen haalt. "Medio november is het seizoen van start gegaan. Dat is een tweetal weken later dan vorig jaar, gewoon omdat we ook de aanplant wat hadden uitgesteld. En ik moet zeggen dat we daarin de juiste keuze hebben gemaakt, want de planten hebben minder lang geleden onder de gevolgen van de te hoge temperaturen", vertelt Isaac García van Veganature, een bedrijf dat zich toelegt op de teelt van rode Lamuyo paprika’s. "We zijn met veel enthousiasme begonnen, maar de teeltkosten zijn verstikkend zo hoog."

Grote maten
"Lamuyo is een paprikaras met een zeer zoete smaak, maar de teelt vergt heel wat aandacht. Het is het enige ras waarvan de supermarktketens ontegensprekelijk grote maten eisen. We moeten al aan de plant een selectie doorvoeren door het klasse II-product te verwijderen. Zo kan de plant zich concentreren op de vruchten die de hoogste kwaliteit laten zien om alleen de beste paprika’s op de juiste maatvoering te brengen. Voor de teelt van dit ras is extra personeel nodig van bij de aanplant, in tegenstelling tot de teelt van California paprika’s, waarvoor het hele jaar door hetzelfde personeelsbestand kan worden aangehouden."

"Wij hebben het geluk dat onze kassen in het deel van Almería liggen dat het best geschikt is voor de teelt van rode Lamuyo paprika's. Het zoutarme water en de stand van de kassen richting zon garanderen ons gewassen van de hoogste kwaliteit. Bovendien heeft ons familiebedrijf al meerdere generaties lang ervaring in de teelt van paprika's."

Het ras dat de telers telen wordt van november tot mei geoogst. "Het zijn homogene paprika's van groot kaliber, met een goede kleur en glans en een zeer goede houdbaarheid."

De telers bieden de klanten ook iets aan wat niet zo evident is. "We oogsten onze rode Lamuyo paprika's enkel op aanvraag en ze worden rechtstreeks van de plant in de kartons van ons merk gelegd." Dit voorkomt mogelijke beurse plekken op de vruchten bij verwerking in het pakstation, benadrukt Isaac. "Onze Spaanse klanten vertellen me vaak dat de rode Lamuyo’s die we bij Veganature telen langer houdbaar zijn dan die van andere bedrijven. En dat is precies ons motto: 'kwaliteit met maximale versheid'."

"Vele andere paprika’s worden heel vlug geoogst, in kratten gelegd, naar de veiling gebracht en vervolgens naar het pakstation. Er gaan dagen voorbij vanaf het moment van de oogst tot het schap", legt Isaac uit. "Wij oogsten alleen op bestelling. De vruchten blijven zo lang mogelijk aan de plant hangen, waardoor maximale versheid wordt gegarandeerd. Bij ons duurt het traject van plant tot schap slechts enkele uren."

"Bepaalde telers hebben een hele oogst moeten rooien"
In week 46 is Isaac García begonnen met de oogst van zijn rode Lamuyo paprika's, die dit jaar geen virus- of plaagdruk hebben gekend. Vele andere telers hebben minder geluk gehad, zo meldt de regionale fytosanitaire overheidsinstantie. 

"Bepaalde telers hebben een hele oogst moeten rooien. Dat is een harde klap, want er worden enorme investeringen gedaan om een gewas op te bouwen. Dit jaar is er een tripssoort (Thrips parvispinus) waargenomen die een vector is voor virussen, maar die kwam alleen maar in enkele gemeenten voor. Het is een insect van Aziatische oorsprong dat hier al in sierteeltkassen aanwezig was. Dit jaar heeft het insect voor het eerst ook groenten aangevallen en het is erg moeilijk te controleren, noch met geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën, noch met chemicaliën."

Voor meer informatie:
Veganature
04712 Balerma (Almería) - Spanje
Tel: +34 649 807 393
veganaturealmeria@gmail.com
www.veganature.net

Publicatiedatum: