Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teeltadviseurs brengen toeristisch tuinbouwbezoek aan Japan

Het team teeltadviseurs van Horti-Consult International heeft er een traditie van gemaakt om één keer per jaar een internationale (glastuinbouw)reis te maken. Dit jaar trok het team naar Japan. Hieronder, ook volgens de traditie inmiddels, een verslag. 

In Japan staat er zo’n 500 hectare moderne glastuinbouwbedrijven. In totaal zijn er 10 tot 15  telers die deze oppervlakte van 500 ha invullen. Van de totale productie van Japan wordt 80 procent gerealiseerd door deze telers.

Meststoffen komen vanuit China. De prijs is daarvan is ook verdubbeld dit jaar. Het is ook moeilijk om medewerkers in de kassen te vinden. Vaak gaat het om mensen uit Indonesië en de Filipijnen. De teeltadviseurs laten in hun verslag het percentage van 30 procent vallen.

Een probleem in Japan is dat er te weinig mensen van de nieuwe generatie voor de toekomst zijn. Water is er genoeg. Er wordt geteeld op steenwol. Deze wordt later op het land verspreid.

Paprikateelt
De teeltadviseurs zouden geen teeltadviseur zijn als zij niet een kijkje in de kas zouden nemen. Zo werd onder meer een bezoek gebracht aan paprikateeltbedrijf Tedy. Het bedrijf telt 3 hectare glas voor de teelt van rode, gele en groene paprika's. Het werk wordt uitgevoerd door 30 medewerkers. 

Voor de warmtevoorziening wordt met zware olie gestookt. De kosten hiervoor bedragen omgerekend 0,70 eurocent per liter. De opkweek van planten vindt op het eigen bedrijf plaats. De zomertemperaturen zijn erg hoog met instraling van 2500 Joule. In de winter is de instraling in de decemberperiode nog gemiddeld 900 joules per dag.

In de zomer is erg warm. De dagtemperaturen kunnen gemakkelijk oplopen tot 36 graden Celsius. Ook de nachten kunnen warm en vochtig zijn. De paprikateelt wordt daarom opgestart met het zaaien vanaf eind juli. Er wordt in de winter doorgeteeld en de teelt wordt weer afgesloten in juni of begin juli.   

De kas van de telers is gebouwd door de Bom Group. De kas is nog als nieuw, afgelopen zomer zijn de eerste planten de kas in gegaan. Het streven is dit eerste teeltjaar een productie van 20 kg per m2 te realiseren.  

In de kas zagen de teeltadviseurs technieken van onder meer Priva en Ridder en nieuw glas. In oudere locaties van de teler gaat het om foliekassen en wordt gebruik gemaakt van warmtepompen met luchtslangen. Ontsmetting via het drainwater vindt op de bezochte locatie plaats door een UV-ontsmetter van Priva.   

De telers gebruiken rassen van Enza voor rood en geel (voor rode paprika's waarbij gestreefd wordt naar vruchten van 160-180 gram). Ook gebruikt de teler rassen van Rijk Zwaan. 

De verkoopprijs van de paprika is 800 yenn per kilo, ofwel 5,50 euro per kilo. De telers hebben te maken met 15 euro aan energiekosten, waarvan 0,40 eurocent per kilo opgaat aan vloeibare CO2.


Groepsfoto op bezoek bij paprikateler Tedy

Aardbeienteelt
Aardbeienteler Wataru Ichimura strawberry kreeg ook bezoek van het team van Horti-Consult International. Ook hier kwamen de telers een glazen kas tegen, al telen de telers op een andere locatie nog wel onder 4 hectare folie.

In de kerstperiode mogen consumenten 1 uur plukken voor een vast bedrag bij deze teler. De telers maken gebruik van 10 verschillende soorten van zaai- en stekmateriaal.

Eind september wordt geplant. Van zaad tot stek duurt het teeltproces drie maanden bij zaaien eind juni. De telers maken geen gebruik van blad- en trosondersteuningstoepassingen. 

Bij de telers zagen de teeltadviseurs een druppel-EC van 1.5. Het uitgangsbron water heeft volgens de telers 'een te hoge EC van 1.2', 'veel te hoog' zelfs.

De kassen zijn afgegaasd, vooral om vogels buiten te houden. De kas is voorzien van plastic en F-Clean-folie.


In de aardbeienkas

Ook een bedrijf van Del Monte werd bezocht, net als Rijk Zwaan dat ook in Japan actief is. Het van oorsprong Nederlandse veredelingsbedrijf heeft 200 hectare hightech glas in Japan. 

De locatie die door Horti-Consult van Rijk Zwaan werd bezocht is 6 hectare groot. Volgende jaar worden er meer hightech kassen gebouwd.

Rijk Zwaan is actief in 25 gewassen met 1500 variëteiten. Het veredelingsbedrijf heeft 30 locaties over de hele wereld. In totaal heeft het bedrijf 20 zaadlocaties. Rijk Zwaan heeft wereldwijd een aandeel van 9 procent. Het bedrijf is opgericht in 1924 en telt 3800 medewerkers. 8 medewerkers zijn in Japan actief. Ze werken samen met Takada Seeds uit Osaka.

Tyfoons en aardbevingen zijn een rem op de ontwikkelingen. Tomaten zijn echt nummer 1, komkommers een goede 2e in Japan. Paprika’s worden veel geïmporteerd uit Zuid-Korea, vooral omdat de kostprijs hoog is hier met 1,5 euro per stuk.

In de regio's Marmotto en Kyushi staan de meeste kassen. Vooral in de winter, in de zomer vindt de teelt vooral plaats in de regio Tokyo.

Ketenregulering is de focus. Salanova-sla wordt in Japan steeds meer geïntroduceerd.

Knox-sla heeft een verbeterde houdbaarheid d.m.v. veredeling, zagen de mannen verder op bezoek bij Rijk Zwaan. In de zomer gebruikt men buiten bij de teelt wit folie en in de winter zwart folie. Tijdens het bezoek aan het demonstratieveld viel de mannen een proef met dichter planten op. Terug naar de vruchtgroenten stippen de mannen in hun verslag aan dat het tomaten yellow leaf virus een hot item is in de veredeling. Witte vlieg is hierbij een grote boosdoener.


Op bezoek bij Rijk Zwaan

Ook Sakata Seeds werd bezocht.

Toeristisch
Naast tuinbouwuitstapjes werd ook de toerist uitgehangen. Zo werd een 'onvergetelijke' fietstocht gemaakt door Tokyo, de hoogste berg van Japan bezocht (Mount Fuji), het keizerlijk paleis, het treinstation van Tokyo, de tempel én begraafplaats van de Japanse keizer en de Tokyo Fresh Market. De nodige foto's werden gemaakt in het land dat de telers als 'zeer net en groen' omschrijven. Er valt gemiddeld 1500 millimeter regen per jaar. 

Uit het verslag citeren we verder dat 'ze nog wel zeer voorzichtig zijn met corona' en dat 'mondkapjes bijna nog steeds 100 procent' zichtbaar zijn, 'ook op straat'. Japanners maken veel gebruik van plastic, zeker bij de groenteverpakking, maar er ligt niets op straat. Veel groenten worden in kleinere hoeveelheid verpakt. Ook zijn de Japanners zeer gedisciplineerd, op de roltrap netjes links, netjes wachtend in de rij. De aanwijzingen worden netjes opgevolgd.

Japan is volgens de telers van Horti-Consult 'een modern land maar minder vooruitstrevend als in het verleden'. Een voordeel is wel dat het land nu minder duur is hierdoor. 

Bekijk hier nog veel meer foto's van de reis van het team van Horti-Consult.

Voor meer informatie:
Horti-Consult International
info@horti-consult.nl
www.horti-consult.nl

Publicatiedatum: