Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Volledige controle over hoeveelheid licht in kas met nieuw kasconcept

Certhon brengt een nieuw kasconcept op de markt. Met SupriSun wil het bedrijf uit Poeldijk 'indoor farming naar een hoger niveau tillen'. Telers hebben in deze nieuwe kas de volledige controle over de hoeveelheid licht dat binnenkomt. Het is een kasconcept waarmee de teler samen met de klimaatsystemen volledige controle heeft, zoals zij van een indoor farm gewend zijn.

“Je kunt het zien als indoor farm, maar dan zonder de hoge energiekosten ervan, omdat je de krachten van de zon benut”, vertelt John van der Sande, Chief Innovation Officer. De SupriSun kan als alleenstaande kas gebouwd worden en ook in combinatie met Certhon’s eerdere innovatie: Gronos. 

De SupriSun is een nieuw kasconcept met speciale schermdoeken en dimbare ledverlichting. "Juist door deze twee gecombineerd in te zetten kan de hoeveelheid licht optimaal worden geregeld," zegt John. "De focus ligt hierbij op zowel de homogeniteit als de regelbaarheid van het licht. Hierdoor hebben we tevens een energiezuinige toepassing voor indoor farming. In het geval de kas gesloten blijft, zijn de teeltomstandigheden namelijk maximaal controleerbaar, kan optimaal worden ingespeeld op de plantbehoeften en benut de teler daarbij wel het licht en de warmte van de zon."


Still uit animatievideo op website SupriSun

Ontkomen aan hoge energiekosten
LED-verlichting, ontvochtiging en andere installaties in klimaatkamers en kassen, vragen veel energie en elektriciteit. "Doordat de energiekosten de pan uit rijzen en stroomprijzen een knelpunt zijn voor veel indoor farming-projecten, is het noodzakelijk om met hoogwaardige technologische oplossingen te blijven komen", geeft John aan.

De SupriSun kas draait niet alleen op energie, maar gebruikt daarbij de krachten van de zon. "Door de invloeden van de zon te combineren met de speciale schermdoeken, dimbare ledverlichting en de klimaatsystemen, bereik je een stuurbaar klimaat en een stabiele temperatuur- en lichtniveau. Op die manier bespaar je op de hoge energiekosten die bij een volledige indoor farm wel komen kijken." Zodra de SupriSun kas gesloten blijft, krijgen ziekten en virussen ook geen kans, aangezien er geen interactie is met de buitenlucht.

Eerste kas
Het kasconcept kan wereldwijd ingezet worden. Het is echter afhankelijk van de regio of dit de beste oplossing is of dat mogelijk volledig indoor farming toch ook een betere suggestie is, laat de kassenbouwer desgevraagd weten. Op dit moment lopen er diverse gesprekken. Vooralsnog wordt de eerste kas medio 2023 verwacht.

Voor meer informatie:
Certhon
+31 (0)174 225080
john.vd.sande@certhon.com 
www.certhon.com/suprisun/