Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inval bij tomatenteler op verdenking van gebruik verboden ToBRFV-vaccin

Er heeft dinsdag een inval plaatsgevonden bij een tomatenteeltbedrijf in Rijkevorsel. De teler wordt verdacht van de ontwikkeling en het gebruik van een verboden vaccin tegen het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). Ook in Beerse en Kapellen werden huiszoekingen gedaan. Vier mensen zijn gearresteerd, zo heeft het Parket van Antwerpen dinsdagmiddag bekend gemaakt.

De inval bij het tomatenteeltbedrijf vond plaats in het kader van een lopend onderzoek. Het gaat om een verdenking van opzettelijke verspreiding van het ToBRF-virus. De teler wordt ervan verdacht het vaccin te hebben ingevoerd om doelbewust hun tomatenplanten te besmetten om de tomaten resistent te maken tegen het virus. Het bedrijf ontkent in een reactie bij Het Nieuwsblad. Op de website van de krant zijn beelden te zien van de inval.

Het zogeheten vaccin zou een milde variant van het virus zelf bevatten. Vanuit de Europese Unie bestaat een zero-tolerantie voor het virus om het binnenbrengen en de verspreiding ervan te voorkomen.

Bij de invallen dinsdagochtend waren ook de inspecteurs van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) aanwezig. Zij benadrukken dat het virus enkel bepaalde plantensoorten (tomaten, paprika's en pepers) aantast maar niet kan worden overgedragen op mensen. Dat schrijft ook de Gazet van Antwerpen. De krant sprak met hoogleraar ecologische plantvirologie René van der Vlugt van de WUR.

Ook in Nederland loopt er een onderzoek naar tomatenteeltbedrijven die planten opzettelijk infecteren. Vorig jaar werd bij twee bedrijven binnengevallen. Daarna aanleiding voor het FAVV om te waarschuwen dat gebruik van een ToBRFV-vaccin verboden is. De Gazet van Antwerpen stelt dat de teler met een Nederlands bedrijf samen zou hebben gewerkt voor het vaccin.

Aan een vaccin wordt wel gewerkt, maar officieel toelating voor het virus dat sinds 2019 telers in Nederland en België in haar greep kost tijd. Naast vaccins rekenen telers voorlopig om strenge hygiënemaatregelen en ook op de eerste resistente rassen.

De vier gearresteerden zullen worden verhoord door de politie. Er werd ook een grote som geld in beslag genomen.

Publicatiedatum: