In deze tijden van onzekerheid op de markten, energiecrisis en het bijzonder warme en droge klimaat is het Siciliaanse teeltbedrijf Marina Iblea weer begonnen met het oogsten van de eerste groenten.

Giorgio Licitra

"We hebben goede hoop voor de nieuwe oogst, want met dit klimaat zien de gewassen er veelbelovend uit", zegt manager Giorgio Licitra. "Maar de kosten zijn natuurlijk fors gestegen, zowel van meststoffen, plastic en verpakkingen als van transport en energie. Toch blijven we investeren in deze sector. We hebben ons kasareaal met 10 hectare uitgebreid en daarmee ook ons assortiment producten, want nu bieden we onze klanten naast tomaat, komkommer en aubergine ook courgette en paprika aan." 

"Misschien is het een gok om te investeren in deze sociaal-economische context, want ook het gebrek aan mankracht dwingt veel telers ertoe om het areaal te reduceren of om over te schakelen op gewassen die minder hulpbronnen nodig hebben", vervolgt Licitra.

"In ons geval hebben we dankzij de vertrouwensrelatie met onze partners de gevolgen van dit probleem beperkt. Op de markten voel je wel onzekerheid en dat zie je ook aan de keuzes van de consument. De situatie weerspiegelt zich in de telersprijzen die gemiddeld tot laag zijn voor de huidige periode. Ook de zomerse temperaturen die op Sicilië en in heel Italië aanhouden, zijn van invloed. Enerzijds zouden ze de consumptie van groenten en fruit moeten aanmoedigen, maar aan de andere kant zorgen ze ervoor dat de oogsten van Midden- en Noord-Italië en van onze Europese concurrenten nog steeds op de markt aanwezig zijn. Het aanbod is dus nog altijd heel ruim."

"We hopen dat de winter nu snel intreedt om de productie te regulariseren. Momenteel liggen de prijzen van de cherrytomaten tussen de € 1,50 en € 1,80 per kilo, afhankelijk van de kwaliteit, van rode trostomaten op € 1,30 per kilo en van komkommer, courgette en aubergine tussen de € 0,50 en € 0,70 per kilo", besluit Licitra.

Voor meer informatie:
Giorgio Licitra
Marina Iblea Soc. Cons. Agr. a r.l.
C/Da Gaddimeli, S. P. 36 Km 3,8 sn,
97010 Marina Di Ragusa (RG) - Italië
Tel: +39 3358121639
giorgiolicitra.92@libero.it
www.marinaiblea.it