Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Maar dat is normaal in een nieuwe markt"

Prijs cannabis gehalveerd in de VS

De prijs van cannabis is gehalveerd in de VS. "Dit is kenmerkend voor elke markt, waar prijzen beginnen te normaliseren rond het tweede jaar. Daarom is het heel belangrijk jezelf operationeel te krijgen op een manier die zakelijk gunstig is en te anticiperen en reageren op ontwikkelingen in de markt," zegt Will Bowden, CEO van Grasshopper Farms.

Het bedrijf, gevestigd in Michigan, teelt eersteklas cannabis in de vollegrond. Ook al is de prijs meer dan gehalveerd in zijn staat, verschillende omstandigheden hebben tot deze situatie geleid, legt Will uit. Hij is er zeker van dat de markt in Michigan weer zal herstellen in de toekomst.

Will Bowden

Groeipijn
Volgens Will is de huidige situatie in Michigan normaal voor een nieuwe markt. "In het eerste jaar geniet iedereen van de marges die niet voor de lange termijn zullen gelden. Normaal gezien normaliseren dingen rond het tweede jaar. Dat is wanneer meer bedrijven met een licentie online komen en er verzadiging optreedt in de markt."

Will gelooft dat er genoeg business is op de markt in Michigan, zolang je een levensvatbaar bedrijf runt. "Wat je teelt in het eerste jaar, wordt ook verkocht. Maar vrij snel na het eerste jaar zal je je moeten organiseren met solide bedrijfsprocessen. Je moet de cijfers je laten vertellen wat je moet doen en reageren op de markt."

Maar in Michigan zijn er een paar variabele factoren die bijdragen aan de huidige staat van de markt. Will legt uit: "Ten eerste had de staat zeer lang een sterke zorgverlenende markt die de commerciële medische markt voorging. De commerciële medische markt begon in 2019, 2 jaar voor de markt voor gebruik door volwassenen. Ook al is dit één van de sectoren die veerkrachtig is tijdens situaties als Covid of recessies, was het een zeer verwarrende tijd voor de hele wereld. Het resultaat is dat het niet de beste tijd was om te beoordelen hoe de sector ging reageren en was de start van het gebruik door volwassenen wat voorzichtiger. Daarna kwamen meer bedrijven online in Michigan toen Covid wat meer onder controle kwam."Will legt uit dat iets anders een grote invloed had in Michigan. "In november 2021 was er een enorme terugroep-actie ter waarde van $250 miljoen, toen de staat de resultaten van een testlaboratorium aanvocht. Aanvankelijk raakte iedereen in paniek omdat zij bang waren al hun inkomsten te verliezen. Maar de staat legde uit hoe bedrijven hun producten opnieuw op de markt konden introduceren als zij voldeden aan bepaalde criteria. Het resultaat daarvan was dat iedereen zo snel mogelijk van zijn producten af wilde en hun prijzen verlaagden om de verkoop van alles te versnellen. Dat bracht de markt in Michigan in een vrije val als het gaat om de prijs per pound (0,45 kg). Normaal varieert de prijs voor cannabis tussen de $800 en $1200 per pound, maar nu zitten we meer dan de helft lager."

Afgezien van de recall zal de prijsval ook gebeurd zijn doordat er steeds meer leveranciers online komen. "Eén van de manieren waarop mensen proberen te overleven in deze concurrentiestrijd is door uitverkoop te houden. Laten we zeggen dat je normaal verkoopt voor $1000 per pound, en opeens verlaag je de prijs naar $300. In dat geval spreek je niet van een kortingsperiode, maar heb je je nieuwe prijs vastgesteld. Het is dan heel moeilijk om terug te gaan naar je normale prijs en je klanten nog steeds bij je te laten kopen."

De toekomst
Dit is momenteel de situatie in het vierde jaar van commerciële markt in Michigan. Dus hoe gaat dit zich ontwikkelen in de toekomst? "Ik denk dat het nog 18 maanden zeer uitdagend zal zijn, terwijl bedrijven deze periode overleven of hun deuren sluiten. Dezelfde situatie heeft zich voorgedaan in de meeste staten. Toch zijn er andere zaken waar elke markt mee te kampen heeft. Zo heeft Oregon bijvoorbeeld een voortdurend overaanbod, en worden bedrijven in Californië geconfronteerd met fiscale problemen. Maar als we kijken naar de gemiddelde markt in de VS, dan gaan ze allemaal door een soortgelijke periode als dat we in Michigan doormaken. Na het nemen van de eerste hordes, zullen we terechtkomen aan de andere kant!

Voor meer informatie: 
Grasshopper Farms
www.grasshopperfarms.com