Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bom Group bouwt toch grotere kas voor bioteler:

"In de biologische teelt heb je voldoende schaal nodig om winstgevend te zijn"

Nu de vraag zich in de richting van meer duurzame teeltmethodes beweegt, kijken sommige telers met toenemende belangstelling naar biologische teelt. Kassenbouwer Bom Group werkt sinds kort aan een dergelijk project in Duitsland. "Momenteel bouwen we een biologische kas in Duitsland voor een teler die al jarenlang een goede klant is", zegt Lodewijk Wardenburg van Bom Group. Omdat het een biologisch kasproject is, worden de gewassen in de grond geteeld. "Dat betekent ook een omvangrijke infrastructuur, want in de biologische teelt heb je voldoende schaal nodig om winstgevend te zijn." 

Op dat vlak is er enig verschil merkbaar tussen de Duitse en Nederlandse benadering van glastuinbouw. Lodewijk vertelt dat Duitse telers historisch gezien een voorkeur hebben voor middelgrote kassen. "Toen de wereldwijde situatie begon te veranderen, kon je echter een verschuiving zien plaatsvinden", gaat hij verder. "Voor dit project wilde de teler slechts 1 hectare bouwen, ook al suggereerden wij dat 2,5 hectare de beste optie zou zijn. Na een jaar belden ze me op en moest ik beloven dat ik niet boos zou worden: ze wilden doorgaan met het project van 2,5 hectare", lacht hij. "Dat is voor mij een zeer tevreden klant. We hebben al meer kassen voor hen gebouwd, dus wisten ze natuurlijk wel wat ze van ons konden verwachten."

De complexiteit van biologische kassen
Biologisch telen is duurder dan de meer traditionele teeltmethoden, maar Bom Group heeft een infrastructuur bedacht die een dergelijk teeltproces gemakkelijk accommodeert. "Biologische kassen zijn anders dan traditionele kassen", geeft hij aan. "Volgens de Duitse regels moeten groenten en fruit, om als biologisch te worden beschouwd, in de aarde en zonder chemicaliën worden geteeld. Dit zorgt voor een hele reeks nieuwe uitdagingen, vooral wat plantbescherming tegen ziekteverwekkers betreft. Een teler moet dus een perfecte IPM-aanpak bedenken, terwijl ons biologische kasontwerp al uitgaat van 7 meter hoge Twinlight Colums. Op deze manier krijg je niet alleen meer licht, het is ook goedkoper dan een meer traditionele kas. In combinatie met onze verwarmingssystemen die hete lucht in één keer naar boven stuwen, kan een biologische tuinder er zeker van zijn dat niets aan het toeval wordt overgelaten." 

Volgens Lodewijk is de biologische sector aan een opmars bezig. "Grote telers kiezen voor Bom omdat biologisch een opkomende markt is", zegt hij. "Maar het is ook een risicovolle markt vanwege de uitdagingen van de biologische teelt. De operationele kosten zijn behoorlijk hoog. Daarom is het cruciaal om minimaal een areaal van 2,5 hectare te hebben en te zorgen voor gewasrotatie."

Kleine en middelgrote telers zouden vanwege de kostenbarrière moeite hebben om deze ruimte te betreden. "Maar voor de kleine kas is er ook een markt. Voor de traditionele teelt is er ook een markt", merkt Lodewijk op. "Er zijn zeker kleinschalige biologische glastuinders die alles met de hand doen in plaats van met geautomatiseerde systemen. Want als je ruimte maar zo groot is, heb je natuurlijk geen luxe apparatuur nodig. Maar als je bijvoorbeeld 4 hectare hebt, dan is er veel meer tijd en arbeidsinput nodig. Dat is de reden waarom we een specifieke kas hebben ontworpen voor biologische telers."

Glasvoorraad 
Onlangs is het glas aangekomen op de bouwplaats van deze nieuwste biologische kas van Bom in Duitsland. Het inkopen van materiaal is tegenwoordig geenszins een fluitje van een cent. "Dit project werd vorig jaar met Kerst voor het eerst besproken", legt hij uit. "We hebben een goed contact met onze leveranciers van materiaal, ondanks het gebrek aan glasfabrikanten in Europa." Lodewijk legt uit dat er vroeger twee grote glasfabrikanten in Europa waren, maar in 2021 stopte een van hen met de productie van glas voor kassen. "Er was dus maar één bedrijf dat nog glas leverde. Gelukkig hebben we al heel vroeg een deal met hen gesloten, waardoor we het glas voor dit project konden krijgen." 

Toch zijn er een paar dingen waar een teler op moet letten bij het bouwen van een nieuwe kas. "Je moet er nog vroeger aan beginnen dan in voorgaande jaren al het geval was", zegt Lodewijk. "De teler keurde het project in januari goed en we kregen het glas pas een paar weken geleden. Gelukkig maar, want de infrastructuur moet er staan voordat de winter hard toeslaat, anders zou dat een negatieve impact hebben op de bodem." 

De inkoop van glas was natuurlijk het moeilijkst tijdens de coronapiek. "De levertijd liep op tot één jaar", vertelt hij. "Voor chips of ventilatoren hebben we ook nu nog af en toe te maken met lange levertijden. Maar momenteel is de levertijd voor glas nu zo'n vier maanden. Al met al hebben we door de verstoringen in de toeleveringsketen wegens corona geleerd dat als een teler zijn project op tijd wil hebben, hij er vroeg aan moet beginnen. Als een project bijvoorbeeld in 2023 operationeel moet zijn, dan is dit het moment om te beginnen plannen." 

Voor meer informatie:
Bom Group
www.bomgroup.nl

Publicatiedatum: