Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groeiende Australische teler rekent op kracht van de kas

De Australische teler Flavorite is nu al de grootste glasteler van Australië, maar het stopt niet bij 64 hectare. Deze zomer werd bekend dat er nog eens 12 hectare bijkomt. Reden voor ABC News om bij de telers langs te gaan om een video-item van 15 minuten te maken waarin de telers uitleggen waarom telen in de kas zo belangrijk voor ze is. De telers zijn van plan om in juli 2023 de nieuwste kas vol te planten. 

Deze zomer werd de bouw van een nieuwe kas van 6 hectare afgerond met het planten van tomaten. 

Buitenteelt vervangen
In een recent interview vertelde teler Mike Nichol dat Australië voor een belangrijk deel nog rekent op buitenteelten. Over de hele linie zien de telers nog groeikansen. 

"Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt door vollegrondstelers die minder hebben geplant door de verhoogde kosten, maar ook door het tekort aan arbeidskrachten. Veel telers zijn daarom voorzichtig en hebben de hoeveelheid veldgewassen verminderd. We hebben dit in de winter gezien, waardoor er veel minder producten verkrijgbaar waren op de markt. Met onze uitbreiding willen we tegemoet komen aan die openstaande vraag, de missende producten compenseren en de voedselzekerheid in Australië verhogen."

Een uitdaging in de kas is bestuiving. In Australië kunnen telers in de kas niet rekenen op bijen en hommels. Daarom gebruiken ze technieken om geautomatiseerd te bestuiven. Voorheen gebeurde dat handmatig. 

De telers rekenen onder meer op Nederlandse glastuinbouwtechniek, en rassen. Zo komt in het video-item de Tomberry van Eminent Seeds voorbij. De telers willen binnen nu en vijf jaar doorgroeien naar 100 hectare. 

Bekijk hier het item van ABC News.