Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Definitief geen gasloze kas op grond Waddenglas

Er is lang gewacht op koper Friss Holding, maar op 1 oktober 2022 is de koopovereenkomst voor glastuinbouwgebied Waddenglas ontbonden. Tegelijkertijd zijn per 1 oktober, zoals deze zomer al aangekondigd, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de provincie Fryslân uit de stuurgroep gestapt die al jaren werkt aan de verkoop van grond in het Noordwest-Friese gebied. Dat blijkt uit een memo aan de gemeenteraad van Waadhoeke van begin oktober. De gemeente is nu volledig zelf verantwoordelijke voor exploitatie.

Andere geïnteresseerden voor de gronden stonden niet in de rij, zo bleek eerder al. Dat maakt exploitatie van de grond een lastig verhaal voor de gemeente, zoals het dat al jaren is. De huidige energiecrisis maakt het er niet makkelijker op. Sinds oktober 2020 probeerde de stuurgroep met Friss tot grondafname te komen. Veel hoop was op de koper gevestigd, nadat er jarenlang geen kopers toehapten.

Friss wilde een duurzaam, gasloos kasconcept ontwikkelen in het Friese glastuinbouwgebied. Het ging om een gesloten kas die voor de helft ook met zonnepanelen bedekt moest worden. De koop hing deze zomer af van het afhandelen van een derde SDE-subsidie-beschikking.

Verantwoordelijk wethouder Jan Dijkstra van de gemeente Waadhoeke liet begin deze maand tegen Omrop Fryslân weten dat er een keer een eind moest komen aan het geven van uitstel. Er is volgens hem nog een 'kleine kans' op 'andere vormen van glastuinbouw' in het gebied. Ook een energielandschap op de ruim 50 hectare grond wordt onderzocht.

Miljoenen
Het niet doorgaan van de koop kost de betrokken partijen miljoenen. In mei dit jaar werd al uitgegaan van 6,7 miljoen euro. De Stuurgroep Waddenglas heeft onafhankelijk advies ingewonnen over de financiële gevolgen van de beëindiging van de samenwerking in de stuurgroep. Op grond van het adviesrapport dient, nu RVO en de provincie uitstappen, rekening te worden gehouden met een financiële afkoop door de RVO en de Provincie van elk afgerond 3,5 miljoen euro, zo stond deze zomer in een memo aan de gemeenteraad.

De provincie neemt, zo blijkt uit een voortgangsrapportage van begin oktober. De provincie zet in op beëindiging van de samenwerking per 31 december 2022.