Over twee jaar Canadese tests met hoogproductieve, ToBRFV-resistente trostomaten

Bijna 10 jaar geleden startte het Vineland Research and Innovation Centre (Vineland) in samenwerking met de Ontario Greenhouse Vegetable Growers (OGVG) en Agriculture and Agri-Food Canada (AAFC) een veredelingsprogramma voor trostomaten voor teelt in de Canadese kassen.

Aangezien de meeste tomatenrassen zijn ontwikkeld door Europese zaadbedrijven, was het programma van Vineland in eerste instantie gericht op het ontwikkelen van smaakvolle trostomaten voor de kasteelt die zijn aangepast aan het unieke klimaat in het zuiden van de provincie Ontario, het epicentrum van de moderne kasgroenteteelt in Noord-Amerika.

Eind 2019 verschoof de focus echter toen het gewestelijke ministerie van Landbouw van Ontario (OMAFRA) en OGVG investeerden in aanvullend onderzoek om de nodige tools te ontwikkelen om resistentie tegen het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) toe te voegen aan het veredelingsprogramma van Vineland.

Hoewel het virus geen probleem vormt voor de voedselveiligheid, vermindert het de marktwaarde van de tomaten en bedreigt het de wereldwijde voedselzekerheid.

Tomatenplanten worden gedroogd en verwijderd na een virusuitbraak.

Het team van Vineland is sindsdien betrokken geweest bij twee programma’s om dit virus te bestrijden. Ten eerste is er een samenwerking met onderzoekers van het AAFC om de diverse tomatenlijnen van Vineland te screenen op ToBRFV-resistentie. Ten tweede een samenwerking met twee internationale zaadbedrijven om een brede collectie tomaten in Europa te screenen op ToBRFV-resistentie en om tools te ontwikkelen om die resistentie efficiënt te veredelen in de aan de Canadese teelt aangepaste trostomaten van Vineland.

Als de huidige inspanningen succesvol zijn, zal Vineland naar verwachting over twee jaar kunnen beginnen met het testen van nieuwe, hoogproductieve rassen in commerciële kassen, met behulp van de nieuw geïdentificeerde resistentie- en veredelingstools.

Afgelopen augustus presenteerde Vineland zijn onderzoeksfaciliteit aan een groep deelnemers aan het International Tomato Brown Rugose Fruit Virus Symposium, georganiseerd door OGVG in samenwerking met OMAFRA, AAFC en Flowers Canada Growers. Onderzoekers van over de hele wereld kwamen bijeen rond het probleem van ToBRFV en bespraken er een aantal onderwerpen, waaronder lopend onderzoek, strategieën voor gewasbeheer en benaderingen om de impact van het virus te verminderen.

Het onderzoeksprogramma is gefinancierd door AAFC, Genome Canada, OMAFRA en OGVG.

Voor meer informatie:
Nathalie Dreifelds
Vineland Research and Innovation Centre
Tel: +1 (905) 562-0320 x777
nathalie.dreifelds@vinelandresearch.com 
www.vinelandresearch.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.