Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Uiteindelijk heb je elkaar nodig om het maximale resultaat te kunnen behalen”

Voormalig topatleet Sjoerd Dekker stapt in AGF-wereld

Een topsportmentaliteit raak je niet kwijt als je na je sportcarrière in het bedrijfsleven terechtkomt. Sjoerd Dekker wil ook in zijn werk het maximale uit zichzelf halen. Afgelopen juli trad hij in dienst bij Hessing Supervers en dat bevalt goed. “Mijn topsportmentaliteit zorgt ervoor dat ik altijd het maximale uit mijzelf wil halen. Het is mooi om te zien hoe gedreven iedereen is, collega’s helpen elkaar en ik ben zelf ook een teamspeler. Uiteindelijk heb je elkaar nodig om het maximale resultaat te kunnen behalen,” vertelt hij in het oktobernummer van vakblad Primeur.

“Na een warm welkom op het hoofdkantoor in Zwaagdijk probeer ik mij alle kennis eigen te maken. Als sportman ben ik veel met gezonde voeding bezig en heb ik ook veel affiniteit met verse producten. Ik vind het belangrijk om iedere dag minimaal twee ons groenten en fruit te eten, om zo je weerstand op peil te houden.”

Hessing is een familiebedrijf waar al meer dan 50 jaar verse grondstoffen worden verwerkt tot panklare groenten, bewerkt fruit en kant-en-klare salades, die worden geleverd aan supermarkten, fastfoodketens, groothandelaren, cateringbedrijven en inflight cateraars in binnen- en buitenland. Sjoerd: “Ik heb er bewust voor gekozen om de switch te maken van een multinational [Unilever, red.] naar een familiebedrijf. De interne lijnen zijn kort en je kunt echt het verschil maken. Dat is bij grote organisaties toch lastiger. Het mooie van het werken voor een private label leverancier is dat je nauw samenwerkt met de klant. Afgelopen week zijn diverse retailers bij ons op het hoofdkantoor geweest en hebben we samen met hen het winterschap kunnen bouwen. De retailers waarderen onze input om zo het schap te optimaliseren.”

Nederlands kampioen
Het zitten op de juiste plek binnen een team bij een bedrijf, daar waar de cultuur bij je past, maakt dat de energie gaat stromen. “Werken met ultraverse producten, zoals die van Hessing, is het ook voor mijn collega’s iedere dag topsport om onze groenten in de juiste beschikbaarheid in de winkels te krijgen. De ene dag groeit het nog op het veld en de volgende dag snijden en verpakken we de groenten; de dag daarop ligt het in de winkels.”

Sjoerd heeft altijd veel energie gehad. “Mijn ouders vonden het belangrijk dat ik die energie kwijt kon in sport. Op 5-jarige leeftijd ben ik daarom begonnen met atletiek en al snel kon ik mij met de besten meten. Ik ben tweevoudig Nederlands kampioen hoogspringen (in 2010 en 2011) geworden. Na mijn hoogspringtitels heb ik gekozen om de switch te maken naar de 400m. Ik ben toen bij coach Ruud Wielart (20 jaar Nederlands recordhouder) terechtgekomen en hij heeft mij naar een hoger niveau getild, wat in 2017 resulteerde in het Nederlands kampioenschap 4x400m relay (estafette) voor clubteams.”

Nu een groot deel van zijn energie in het werk zit, staan sportprestaties op een lager pitje. “Ik vind het vooral belangrijk dat ik plezier heb. Als je geen plezier hebt in je sport, dan zal het ten koste gaan van het resultaat. Vroeger besteedde ik er ongeveer 15 uur per week aan. Maar omdat ik nu bij Hessing werk, is dat wel wat minder geworden, zo’n 8 uur per week. Momenteel sport ik op Nederlands subtopniveau atletiek en daarnaast doe ik fanatiek aan wielrennen. Fietsen is voor mij het ideale alternatief. Ik kan zonder coach trainen op de fiets, dan ben ik van niemand afhankelijk. Als je minder tijd hebt, dan moet je voor kwaliteitstrainingen gaan: duurvermogen in combinatie met intervallen. Ik spring daarom na het werk af en toe op de racefiets om een extra training te kunnen pakken.”

Topsporters zijn gewend om met veranderingen, teleurstellingen, uitdagingen en hoge verwachtingen om te gaan: blessures, kampioenschappen verliezen, niet tot de selectie behoren, het hoort er allemaal bij en is een vaardigheid die ook in sales goed van pas komt. “Ik ben gewend om met tegenslagen om te gaan en deze om te zetten naar succes. In sales moet je leren om te gaan met weerstand: mijn topsportmentaliteit zorgt ervoor dat opgeven geen optie is en dat de aanhouder wint,” besluit Sjoerd. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 10, 36e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.