Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"dak even schuin zetten is een fantastische vinding"

7.000 m2 kas in één keer opgehoogd

De teeltlocatie van Axia Vegetable Seeds aan de Burgemeester Elsenweg in Naaldwijk is dit jaar met 1,1 m opgehoogd tot 6,8 m.

We spreken met Frits van Wijk. Hij is bedrijfsleider bij Axia. Hij vertelt dat de locatie aan de Elsenweg nu volledig ingericht wordt als demolocatie. Voorheen was de demo opgesplitst; een gedeelte stond ook op hun andere locatie aan de Monnikenlaan. De hoogte van de kas en de techniek aan de Burgemeester Elsenweg waren prima om goed te kunnen veredelen. Voor een belichte demoruimte is er wel licht nodig. En daar was de kas wat te laag voor; de lampen zouden te dicht bij de koppen van het gewas hangen. “We hebben natuurlijk nagedacht over de vraag of we opnieuw zouden bouwen. Maar omdat alle aanwezige techniek in de kas prima is, hebben we daar niet voor gekozen.”


Frits van Wijk in de opgehoogde kas

Het totale areaal is hier op de Burgemeester Elsenweg 17.500 m2, waarvan zo'n 7000 m2 is opgehoogd. Het totale oppervlak is in één keer, in stappen van 5 centimeter, opgehoogd. “Het blijft bijzonder om te zien wanneer een kas opgehoogd wordt. Tijdens de ophoging wordt het dak even schuin gezet. Dit is een fantastische vinding van ze, er gaat geen raam kapot! In vijf weken waren de ploegen van T.C. Van den Dool klaar. De eerste ploeg hoogt de kas op. En de tweede ploeg werkt het netjes af: gewasbogen vastmaken, gordingen weer terug in de gevels er weer in, deuren terugplaatsen, enz).”

Lampen blijven uit
De werkzaamheden verliepen volgens planning. Ze zaten uiteindelijk wat ruimer in ‘het jasje’, omdat gedurende deze kasaanpassing, werd besloten om deze winter de lampen niet aan te zetten vanwege de hoge elektriciteitsprijzen. Desalniettemin gaan alle plannen en voorbereidingen wel verder. De lampen gaan, naar verwachting, volgend jaar wel branden. Inmiddels is de elektra en de verwarming aangesloten en wordt de laatste hand gelegd aan de scherminstallatie. Het schoonmaken en ontsmetten van de kas kan weldra beginnen. Half december zal het eerste plantmateriaal gezet worden.

De demokas aan de Burgemeester Elsenweg zal tomaten in het grof, middel segment en specialties presenteren. In een ander gedeelte zal het nieuwe materiaal staan plus materiaal wat uit de V0-kas komt. Dat V0-materiaal is uitgezocht door veredelaars en salesmensen om het veredelingsproces mee voort te zetten.

In maart zal de demokas opengaan. Frits: "Maar kan men niet op wachten tot maart, laat ze dan gerust contact opnemen met Kees Kortekaas, Michel de Winter, Marco van Hasenbroek, René Zwinkels, Marcel van Kester of William van der Riet.”

Voor meer informatie:
TC van den Dool B.V.
Aartsdijkweg 55
2676 LE Maasdijk
+31 (0)174 513 094
[email protected] 
www.tcvddool.nl 


Axia Vegetable Seeds 
[email protected]
www.axiaseeds.com