Ook minder vroege Vlaamse aardbeien

Bijna geen lokale tomatenteelt in Vlaanderen, maar deze telers hopen begin december toch te gaan oogsten

Tomatentelers Leo Verdonck (64) en Marja Van Dessel (60) van glastuinbouwbedrijf Den Boschkant hebben hun serres nét allemaal weer aangeplant met jonge tomatenplantjes waarvan ze rond 10 december kunnen beginnen te oogsten. “Maar het is de eerste keer in ons leven dat we zo lang getwijfeld hebben”, zegt Marja tegen Het Nieuwsblad. De telers zullen een van de weinigen zijn die deze winter tomaten aanbieden. De Boerenbond wijst erop dat er deze winter nagenoeg geen tomaten uit Vlaanderen op de markt zullen komen als gevolg van de energiecrisis. 

Marja legt in de krant uit dat er wel aanpassingen zijn gedaan. Zo zijn Sweet Lily-kerstomaatjes vervangen voor gewone tomaten onder de lampen, om dat de kerstomaatjes het meest energie-intensief zijn om te telen. 

Lees hier het hele artikel in Het Nieuwsblad. 

Ook de Vlaamse vroege aardbeienteelt wordt bedreigd door de torenhoge energieprijzen. Normaal liggen half maart al de eerste Limburgse aardbeien in de rekken, maar dat zal volgend jaar een pak later zijn. "Serres verwarmen is onbetaalbaar geworden", vertelt teler Marc Munters tegen Het Belang van Limburg.

Lees hier het volledige artikel van Het Belang van Limburg


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven