tool voor telers

"Markt vraagt om inzicht in CO2-uitstoot"

"In de vertical farmingsector positioneren talloze bedrijven zich rond duurzaamheid door minder voedselkilometers en minder chemiegebruik, maar er is minder gesproken over de uitstoot van CO2-equivalenten. Retailers, detailhandel en consumenten vragen nu om die rapportage", zegt Daphne Preuss, CEO en directeur van CarbonBook.

Het productaanbod van CarbonBook, en zijn naamgever, is een oplossing voor het bijhouden, rapporteren en verbeteren van duurzaamheidscijfers. Volgens de website van het bedrijf is CarbonBook de controleerbare industriestandaard voor koolstofkredieten, wettelijke belanghebbenden en productetikettering. Gebruikers hoeven alleen maandelijks gegevens in te voeren om de kooldioxide-equivalenten voor hun teeltfaciliteiten, magazijnen en distributiecentra te bekijken en inzichten te verkrijgen om deze te verbeteren.


Daphne Preuss

"We hebben een hulpmiddel die vertical farms helpt inzicht te krijgen in hun CO2-uitstoot om deze uiteindelijk te verminderen. Het is heel gemakkelijk voor een teeltbedrijf om naar de energierekening te kijken en te begrijpen wat dat verbruik betekent. Het is echter moeilijker om de koolstofscores van je meststoffen, substraat, etc. te begrijpen," legt Daphne uit.

Met CarbonBook kunnen bedrijven gemakkelijk hun koolstofbronnen van maand tot maand visualiseren en de elementen met de hoogste koolstofscores identificeren, die vervolgens gericht kunnen worden verminderd. Het dashboard kan gemakkelijk worden geëxporteerd om belanghebbenden en directies een overzicht van het systeem te bieden. De informatie kan ook worden gedeeld met consumenten.


Dit screenshot van de app toont een deel van een scherm waar een gebruiker kan beginnen met het invoeren van gegevens voor een bepaalde faciliteit.

CarbonBook is ontwikkeld met behulp van geavanceerde levenscyclusanalysetools, die kunnen worden toegepast op hightech, lowtech en alles daartussenin. Dit helpt telers niet alleen om hun koolstofequivalenten beter bij te houden, maar ook om deel te nemen aan de koolstofmarkt en eventueel kredieten te ontvangen. Verder zijn de modellen van CarbonBook per gewas aangepast aan de steeds groter wordende reeks gewassen die worden geteeld.

"Onze modellen zijn zeer gewasspecifiek, dus als u een tomatenteler bent, hebben we een module voor u. Teelt u komkommers, bloemen of zachtfruit, dan hebben we ook modules voor al die gewassen. CarbonBook is ontworpen om rekening te houden met alles wat in en uit het systeem komt, dus het moet gewasspecifiek zijn," zegt Daphne.


Klik hier om in te zoomen op de foto

Wat is de drijvende kracht achter het bijhouden van CO2- productie in onder andere de vertical farming?
De eerste is simpelweg de verbeterde efficiëntie, die kan leiden tot betere marges en hogere inkomsten. Ten tweede begint het bijhouden van CO2-productie een grotere rol te spelen in marketing, omdat klanten steeds meer willen horen over CO2-arme bedrijven.

Ten derde helpt het bijhouden van koolstof productie bedrijven om te voldoen aan komende regelgeving op het gebied van energie- en koolstofgebruik en rapportage. Met CarbonBook krijgen telers een derde partij die bijhoudt hoe hun bedrijf presteert. Aangezien CarbonBook strenge wetenschappelijke methoden gebruikt, kan het ook onafhankelijk worden gebruikt als instrument voor verificatie door derden. Ten slotte kan de ontwikkeling van koolstofmarkten telers in staat stellen dit instrument te gebruiken om hun koolstofbesparingen te gelde te maken.

"Consumenten zijn zeer gemotiveerd voor duurzaamheid, en de binnenteelt bevindt zich op een kritiek punt. Het is tijd voor leiders om op te staan en te zeggen dat we de hele sector gaan helpen duurzamer te worden," zegt Aline Glick, Chief Marketing Officer bij CarbonBook.


Dit is de samenvatting die klanten zien op de eerste pagina van het CarbonBook Sustainability Report

Hoe kunnen telers CarbonBook gaan gebruiken?
De implementatie van CarbonBook is net zo eenvoudig als een abonnement op DropBox: een gebruiker gaat naar de website van het bedrijf en dient een abonnementsaanvraag in, waarna het supportteam het account en het maandelijkse abonnement instelt. Elke account kan verschillende gebruikersniveaus hebben, waarbij sommigen gegevens mogen invoeren terwijl anderen de gegevens alleen mogen bekijken. Er is ook een functie waarmee de klant de cijfers aan het einde van de maand kan vergrendelen, zodat ze niet meer kunnen worden aangepast.

Alle nieuwe versies van de hulpmiddel worden aan alle gebruikers verstrekt, waarbij CarbonBook consequent rekening houdt met de feedback van gebruikers en nieuwe functies voor iedereen genereert.

"We werken nauw samen met onze gebruikers om onze processen te verbeteren en ervoor te zorgen dat gebruikers vertrouwen hebben in hun gebruik van CarbonBook. We willen weten welke verbeteringen zij graag willen zien. Telers hebben het druk en hebben geen tijd om met een systeem te spelen of onderzoek te doen naar de koolstof die met al hun inputs gepaard gaat; het moet in één oogopslag begrijpelijk, actueel en wetenschappelijk accuraat zijn", aldus Aline.

CarbonBook wordt gefinancierd door durfkapitaal en is momenteel bezig met een startfinancieringsronde.

Voor meer informatie:
Daphne Preuss, CEO 
Aline Glick, Chief Marketing Officer
CarbonBook
www.carbonbookinc.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.