Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waarom koeling belangrijk is in vertical farming

"Hoewel gewassen in vertical farms in een zeer gecontroleerde omgeving groeien, blijft koeling een essentieel onderdeel van het gehele teeltproces dat nodig is om het behoud van de productkwaliteit voor de consument te garanderen," vertelt Sylvia van Uden van Weber Cooling.

Weber Cooling is gespecialiseerd in koeloplossingen voor indoor- en vertical farmtelers. Weber Cooling is wereldwijd actief en heeft een breed netwerk van partners waardoor ze lokaal en snel kunnen werken.


Vooraanzicht van een koelkamer

Verwijderen van kwaliteitsrisico's
Een belangrijk voordeel van koeling is het behoud van de net geoogste producten, die na de oogst nog levend en zonder wortels zijn. Dat betekent dat ze in een staat van stress, ademhaling en veel transpireren zullen raken. De enige manier om die stress te verminderen is de producten te laten slapen door hun temperatuur zo snel mogelijk te verlagen tot een "slaaptoestand", die voor de meeste producten rond 1-4°C ligt.

De voordelen van vacuümkoeling
Dat brengt ons automatisch bij het volgende punt. Voor vertical farms is vacuümkoeling de beste voorkoeloplossing waar Sylvia naar verwijst. Het koelt niet alleen zeer snel af tot 3-5°C om het product te stabiliseren, maar helpt ook een klein percentage vrij vocht te verwijderen. Dit zorgt voor beheersing van condensatie en vermindert de kans op schimmel zoals Botrytis.


Zijaanzicht van een koelkamer van Weber Cooling

Bovendien houdt die vacuümkoeling producten koel, terwijl de druk in de ruimte wordt verlaagd. "Hoe lager de druk, hoe lager het kookpunt van water. Als de druk de temperatuur van het product bereikt, gaat een kleine hoeveelheid water in het product koken," merkt Sylvia op. Voor dit proces heb je energie nodig en de enige bron in de ruimte is de warmte van het product.

Zo wordt het product gekoeld. De cyclustijden zijn snel, tussen 10 en 25 minuten. De snelle verwijdering van vrij vocht is een bijkomend voordeel. Al met al helpt vacuümkoeling om verspilling tegen te gaan, de groenten vers te houden, de houdbaarheid te verlengen en de koelketen van de teler te verbeteren.

 

Voor meer informatie:
Sylvia van Uden, Sales Manager
WeberCooling
+316 1281 9917
[email protected] 
www.webercooling.com

Publicatiedatum: