Tomatenteler Agro Care sprak begin dit jaar de ambitie uit door te willen groeien naar 1000 hectare kas in 2030. Een van de grootste tomatenproducenten van Europa is daarmee uitgesproken in ambitie, en om dit te helpen verwezenlijken zette Agro Care vorige zomer de eerste stappen in data gedreven telen middels een samenwerking met AI startup Source.


Rien Kamman, Paul Grootscholten en Ernst van Bruggen in een van de met behulp van Source.ag op basis van kunstmatige intelligentie aangedreven kassen van Agro Care, tijdens een bezoek dit voorjaar

Na ruim een jaar met de technologie van Source te hebben gewerkt, zijn dit de drie belangrijkste inzichten van Paul Grootscholten, vestigingsdirecteur van Agro Care.

Transparantie zorgt voor beter samenwerken
“Door het overzicht dat we hebben gekregen in de vele factoren die de oogst beïnvloeden, hoef ik niet dagelijks met mijn telers door alle elementen te lopen. In onze gesprekken hoef ik me enkel te focussen op de elementen die niet goed lopen en hoe we deze kunnen verbeteren. Hierdoor ben ik een betere manager geworden en kan ik bijsturen zonder dagelijks in te checken. Daarnaast is het mooi om te zien dat mijn telers zelfstandiger zijn gaan werken en zich ondersteund voelen door de inzichten. De technologie geeft ze direct de feedback, terwijl ik me meer kan richten op gerichte ondersteuning.”

Grenzen opzoeken en verleggen
De data zorgt voor een veel kortere feedback loop in de kas. “Ik experimenteer nu met verschillende strategieën, en kan veel verder gaan dan dat ik dacht dat voorheen mogelijk was. Mijn vader zou me voor gek verklaren als hij wist dat ik onze maximumbuis had begrensd op 45 graden Celsius, waardoor we etmalen van 17 graden Celsius hebben gedraaid. Doordat ik continu overzicht heb, ga ik minder af op mijn gevoel, en kan meer risico nemen, wat met de stijgende energieprijzen cruciaal is.”

Minder fysiek in de kas aanwezig
“Voorheen spendeerde ik dagelijks uren in de kas om te zien hoe het met de planten stond. Door het overzicht dat ik nu heb over al mijn kassen en die elk moment kan bekijken, heb ik veel meer zicht op wat er in de kas gebeurt, zonder dat ik daarbij fysiek aanwezig hoef te zijn. Dit maakt mijn agenda vrij voor andere zaken waar ik voorheen nauwelijks tijd voor had.”

Voor meer informatie:
Source.ag
info@source.ag
www.source.ag


Agro Care
info@agrocare.nl
www.agrocare.nl