Meer doen met minder, dat is wat elke teler nastreeft. Vooral in deze moeilijke tijden is het van het grootste belang om efficiƫnt met middelen om te gaan en toch een goede oogst te hebben. "Meer dan ooit worden telers geconfronteerd met steeds meer uitdagingen", zegt Dr. Holly Little, directeur R&D bij Acadian Plant Health. "Meststoffen en energiekosten, klimaatverandering, onverwachte extremen. Wat de afgelopen jaren is gebeurd, kan steeds erger worden. De uitdaging voor de teler is niet alleen om een gewas te telen, maar om het winstgevend te doen, zodat hij het volgend jaar opnieuw kan doen."

Biostimulanten op basis van zeewier
Daarom heeft Acadian Plant Health de afgelopen 30 jaar op zeewier gebaseerde biostimulanten ontwikkeld, om zo de groei en productiviteit van planten te verbeteren, als ook het stressmanagement . "We hebben werk gepubliceerd dat de positieve effecten van biostimulanten op bodemmicroben aantoont," zegt Holly. "We zien een toename van mycorrhizaschimmels en hun symbiose met de plant. Het stimuleren van het microbioom in de bodem stimuleert ook de wortels, waardoor de opname van voedingsstoffen toeneemt."

De markt hecht steeds meer waarde aan de smaak van producten, en telers streven naar het telen van groenten en fruit die opvallen door hun smaak, zegt Holly. "Onze zeewierextracten stimuleren de fysiologie van de plant, en verhogen het chlorofylgehalte, wat leidt tot meer fotosynthese, waardoor dan het suikergehalte en andere smaakstoffen weer toenemen." 

Langere houdbaarheid
Tegelijkertijd zijn biostimulanten niet alleen goed voor groenten en fruit, maar ook voor siergewassen. "We hebben in Europa, de Verenigde Staten en Latijns-Amerika gewerkt met telers van snijbloemen en perkplanten, en daar zagen we vergelijkbare effecten als bij voedingsgewassen", vervolgt Holly. "Verbeterde wortel- en vegetatiegroei dus. Maar voor siergewassen is houdbaarheid het belangrijkst." Want zowel tijdens het vervoer als wanneer ze in de winkel staan, krijgen dergelijke planten veel stress te verduren.

"Niet alleen dat, want in de winkel worden planten ook nog eens vaak verwaarloosd, of krijgen ze niet de zorg die ze verdienen. Dit betekent dat klanten hun planten zien verwelken, kort nadat ze ze hebben gekocht. Ons biostimulerend zeewierextract helpt planten beter bestand te zijn tegen al deze stress, zodat klanten hun aankoop kunnen waarderen zoals het hoort."

De biostimulanten van Acadian Plant Health zijn gewas-agnostisch. "Hoewel we verschillende productproposities hebben afhankelijk van de markt", zegt Holly. "En dat komt neer op het formaat, de verpakking en de wijze van gebruik. Uiteindelijk werken ze voor elk gewas."

Het bedrijf heeft inderdaad veel onderzoek gedaan, voor een grote verscheidenheid aan gewassen, wereldwijd. "De volgende stap is om van gewas-agnostisch naar gewas-specifiek en stress-specifiek te gaan. We werken aan de verdere ontwikkeling van ons portfolio van biostimulanten, zodat we telers meer gerichte oplossingen kunnen bieden. We werken bijvoorbeeld aan biostimulanten op basis van zeewierextract in combinatie met andere biologisch actieve ingrediƫnten, gericht op specifieke stress- en groeiuitdagingen."

Voor meer informatie:
Acadian Plant Health
acadianplanthealth.com