Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Technologie uit farmaceutische industrie toegepast in tuinbouw voor plaagbestrijding

Over de hele linie worden lagere opbrengsten verwacht als gevolg van de almaar stijgende teeltkosten. Duidelijk is bijvoorbeeld dat sommige telers in het Verenigd Koninkrijk of Nederland helemaal niet hebben geplant of gaan planten. Anderen zochten manieren om energie te besparen, zoals het vaker uitdoen van de lampen of het verlagen van de belasting van verwarming, ventilatie en koeling. Maar al die oplossingen leiden uiteindelijk tot een lagere opbrengst. Daarbovenop komt nog een bedreiging die telers voortdurend onder ogen moeten zien en die hun gewassen kan schaden: plagen en ziekteverwekkers. "Klimaatverandering is ook van invloed op de soorten ziekten en insecten die een kas binnenkomen," zegt Patrice Sellès, CEO van Biotalys.

Als het op mogelijke oplossingen aankomt zijn de opties beperkt. "Het gebruik van conventionele gewasbescherming is niet echt aan te raden," vervolgt Patrice. "De redenen zijn tweeledig: enerzijds hebben telers een zeer krappe drempel om de hoogste kwaliteit en de hoogste prijs te halen, wat moeilijk haalbaar is als er te veel chemisch residu op het product zit. Anderzijds is, door de beperkte innovatie op chemisch gebied, resistentie een groeiend probleem tegen zowel plagen als ziekten. Een product zou dus minder effectief worden naarmate de tijd verstrijkt. Daar komt nog bij dat het gebruik van nuttige organismen meestal niet verenigbaar is met chemicaliën in de kas." 

Biotalys maakt gebruik van een technologie die in België al 25 jaar wordt toegepast in farmaceutische producten op basis van antilichamen. "We genereren zware keten-antilichamen en identificeren een klein eiwitdeel, dat zich richt tegen een specifieke plaag of ziekteverwekker," vervolgt Patrice. "De oplossing wordt geleverd als bladspray, is zeer stabiel en heeft een normale houdbaarheid; je hoeft het niet in de koelkast te bewaren. Bij het toepassen hiervan hoeven telers hun gewoonten niet te veranderen en het is volkomen veilig en volledig biologisch afbreekbaar."

Biotalys is opgericht in 2013 en van een klein privébedrijf is het vorig jaar naar de beurs gegaan met hele goede resultaten. "Onze aandelenkoers is het afgelopen jaar heel stabiel geweest, terwijl de hele sector het moeilijk heeft gehad. Als klein bedrijf was dat een hele prestatie en sprak het boekdelen over ons vermogen om ons werk uit te voeren," merkt Patrice op.

In het afgelopen jaar heeft het bedrijf inderdaad meerdere mijlpalen bereikt die hen klaarstomen om op de meest efficiënte manier de markt te bereiken, aldus Patrice. "In de maanden na onze beursintroductie hebben we een distributieovereenkomst gesloten met Biobest, een productiepartner gevonden in Italië (Olon) en een belangrijke ontwikkelaar voor ons product in Oostenrijk (Kwizda). Met andere woorden, we zijn de hoekstenen van de productie aan het opzetten via onze wereldwijde partnerschappen."

Het bedrijf heeft nog meer zichtbaarheid gekregen nadat de Bill & Melinda Gates Foundation hen aan boord haalde voor een project om Biotalys' technologie te gebruiken voor de biocontrole van belangrijke gewassen in Afrika. "We ontvingen een subsidie van € 6 mln om onze technologie in te zetten voor de bestrijding van ziekten die zich richten op de kikkererwt," vertelt Patrice. "Ze kwamen naar ons toe en vroegen of wij een product konden maken voor deze uitdaging. Onze technologie voldeed aan de eisen en begin dit jaar zijn we met dit programma begonnen."

Naar de VS
Op dit moment bereidt het bedrijf zich voor om de markt op te gaan met zijn Evoca biocontrolproduct. "Het product wordt verkregen door fermentatie. We zijn veel minder afhankelijk van fossiele bronnen om ons eindproduct te vervaardigen. Om de productie nog efficiënter te maken, zijn we een samenwerking aangegaan met Novozymes, een van de grootste fermentoren ter wereld voor enzymen. Deze samenwerking is bedoeld om na te gaan of we met hun technologie verder kunnen gaan dan wat we zelf hebben bereikt. We proberen het vermogen van Biotalys te versnellen om snel een product op de markt te brengen dat ook nog eens betaalbaar is." Evoca zal naar verwachting in 2023 als kalibratie op geselecteerde Amerikaanse markten beschikbaar zijn, in afwachting van goedkeuring door de regelgevende instanties.

Links Evoca-programma op komkommers en rechts komkommers met botrytis

"De volgende generatie van Evoca met brede commerciële dekking wordt verwacht voor 2026, terwijl een nieuw product met een ander werkingsmechanisme wordt verwacht tegen 2028 om de behoefte van telers aan resistentiebeheer aan te vullen. Dat product zal een ander werkingsmechanisme hebben en in staat zijn om twee verschillende conventionele gewasbeschermingsmiddelen te vervangen, waardoor de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen die men normaal gebruikt drastisch wordt verminderd," legt hij uit.

"We zullen onze pijplijn blijven uitbreiden in overeenstemming met de behoeften van de sector. We kijken naar verschillende insecten en bacteriën en zoeken naar manieren om ze met onze technologie aan te pakken. Tegelijkertijd zijn we ook verder op zoek naar partnerschappen om ons product beter te kunnen leveren en oplossingen te vinden die de dagelijkse uitdagingen van telers aanpakken."

Voor meer informatie:
Biotalys
info@biotalys.com
www.biotalys.com      

Publicatiedatum: