Fosfaat uit nieuwe meststof beter beschikbaar voor de plant

YaraTera Super FK is een meststof in het pakket van Yara, onderdeel van het Substrafeedpakket. De meststof, waarmee in de kassen van Yara in Vlaardingen een herhalingsproef draait in de tomatenteelt, brengt volgens de producent verschillende voordelen met zich mee. 

De meststof zorgt volgens de makers voor een groter en sterker wortelstelsel, een hogere opbrengst en een meer intense groene bladkleur. In onderstaand artikel leggen de makers uit hoe dit werkt.

De voordelen van polyfosfaat
YaraTera Super FK is een meststof die 16,4% fosfaat (P205) en 25% kalium (K2O) bevat. Fosfaat is aanwezig als polyfosfaat. Dat is feitelijk een ketting van (ortho-)fosfaatpootjes aan elkaar (ortho = 1). Het nuttige daarvan is dat de fosfaat daardoor beter beschikbaar is voor de plant. Door deze veelvoud aan pootjes, waar de positieve deeltjes aan vast kunnen komen te zitten, zal de fosfaat zelf beschikbaar blijven.

Orthofosfaat dat beschikbaar komt voor de plant reageert snel met calcium en magnesium, wat leidt tot neerslag. Dat gebeurt voornamelijk bij een hoge pH (bijvoorbeeld bij veel groei). Als stoffen neergeslagen zijn, komen ze niet meer beschikbaar voor de plant, wat leidt tot een tekort. Tevens zorgt de neerslag van calciumfosfaat en ijzerfosfaat er voor dat de druppelaars ongelijkmatig water afgeven. Polyfosfaat reageert niet met calcium en magnesium (ook niet bij een hogere pH), waardoor je een betere fosfaatvoorziening in stand houdt.

Fosfaat zorgt voor energie in de plant
Fosfaat vervult voornamelijk de functie als energiedrager in de plant. Hoe meer fosfaat in de plant, hoe meer energierijk de plant is. Door het fosfaat wordt er meer energie getransporteerd naar de cruciale gebieden, zoals de wortel, het blad en de vrucht/bloem. Daardoor gaat de plant beter groeien, wat leidt tot een betere opbrengst, maar ook meer kwaliteit van de plant en een betere kleur.

Kalium voor kwaliteit
Naast het fosfaat zit er ook 25% kalium (K2O in de meststof). Kalium zorgt met name voor kwaliteit en de waterhuishouding in de plant. Als de plant bijvoorbeeld water vast moet houden, dan sluit deze de huidmondjes. Kalium regelt de sturing van deze huidmondjes, vandaar dat het belangrijk is dat het voldoende aanwezig is. Dit helpt ook voor het transport van de nutriënten in de plant.

In de eerder genoemde herhalingsproef in Vlaardingen in tomaat wordt een standaard fosfaatbemesting toegepast en daarna Super FK gegeven. Yara belooft de komende maanden resultaten te delen. 

Voor meer informatie:
Yara
yarabenelux@yara.com 
yara.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven