Crisisupdate: Gasprijs loopt nog verder op, ook 'recordhoogte' elektriciteitsprijzen

De gasprijs, die al héél hoog is, is als gevolg van de droogte nog verder aan het stijgen. Een gasprijs boven de 200 €/MWh is al heel extreem, maar gisteren sloot de TTF-markt nog weer hoger af, tot boven de 220 €/MWh. Vanochtend steeg de prijs zelfs boven de 230 €/MWh uit. In deze nieuwe crisisupdate onder meer uitleg van kenners over het waarom van die stijging.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 15 augustus op de Title Transfer Facility. Bekijk hier de actuele cijfers. 

De huidige gasprijs op de Title Transfer Facility voor de resterende maanden van 2022 is hoger dan de gasprijspiek in maart dit jaar, toen Rusland Oekraïne binnenviel. Hans van Cleef, energie-econoom bij ABN AMRO, wijst bij BNR als oorzaak de droogte aan, die de aanlevering van kolen voor energiecentrales in Duitsland dwarszit. Met die kolen wordt elektriciteit opgewekt, waarbij voorheen gas gebruikt werd. Ook in Frankrijk zijn er problemen, hier met kerncentrales die gekoeld moeten worden. De droogte zorgt er volgens de energie-econoom voor dat de gasreserves minder snel gevuld zullen raken als eerder gedacht of gehoopt.

Over die gasreserves heeft de Volkskrant nieuws. De krant schrijft dat het vullen van de grote gasopslag bij het Drentse Norg sinds anderhalve week stil ligt. Gashandelshuis GasTerra, de handelsorganisatie van Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM), wil alleen verder vullen als de Nederlandse regering financiële garanties geeft. De minimaal vereiste tachtig procent is gevuld, maar Nederland wil de opslagen verder vullen. GasTerra zegt nu dat dat 'te riskant' is, omdat gas nu heel duur is en het onzeker is of die kosten terugverdiend gaan worden. 

In de krant reageert Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool. Hij zegt dat het verstandig is de opslag bij Norg, één van de vier opslagen in Nederland, wel te blijven vullen, al plaats hij ook een kanttekening. "Als Nederland de portemonnee trekt om nog meer gas te kopen, loop je het risico dat je het vooral wegkaapt voor Europese landen die ook hun opslagen moeten vullen."

Dashboard Den Haag, uit Crisisupdate Groentennieuws 15 augustus 2022. 

Visser twittert actief. Zo kwam hij vrijdag in reactie op een nieuwe update vanuit Den Haag over de gasvoorraden met een eigen dashboard. 

Ook wijst de lector energietransitie op de elektriciteitsprijzen. Hij ziet vandaag 'de hoogste daggemiddelde day-ahead elektriciteitsprijs ooit'. 

Energiehandelsplatform Powerhouse staat ook bij die hele hoge elektriciteitsprijzen stil. De elektriciteitsprijzen volgen die van gas. De energiespecialisten wijzen erop dat de angst ook op de elektriciteitsmarkt toeneemt. Elementen als minder kernenergie-output, minder transport van kolen, beperkte koelwatercapaciteit, minder stroom uit Noorwegen door lage waterstanden en een aircoload wakkeren die angst aan, schrijft men. Qua voorspelling voor de gasmarkt is er geen 'goed nieuws' over een einde aan de doorstijgende gasprijzen. Er is volgens de energiespecialisten 'fundamenteel nieuws nodig om de trend te doorbreken' en toenemende gasstromen liggen niet in de lijn der verwachting. 

In de weekvooruitblik van Powerhouse is er ook aandacht voor olie. Men wijst erop dat de olieprijzen licht schommelen. Aan het eind van vorige week was er een (minimale) stijging zichtbaar. BNR kwam gisteravond op basis van een ANP-bericht met nieuws over een daling van de olieprijzen. Amerikaanse olieproducenten stonden hierdoor gisteren onder druk op Wall Street. Tegenvallende economische cijfers uit China deden beleggers vrezen dat het land minder olie af zal nemen. De vrees dat China minder olie nodig heeft, maakte een vat Amerikaanse olie bijna 5 procent goedkoper op 87,55 dollar. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven