Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teelt eiwitgewassen in koude serres onderzocht

Meerdere telers in Vlaanderen zijn dit jaar op zoek gegaan naar de mogelijkheden om eiwitgewassen te telen in koude serres. De vraag naar lokale eiwitgewassen stijgt en ook de lokale teelt van eiwitgewassen in België zit in de lift, maar het Belgisch klimaat kan de teelt in openlucht parten spelen. De vraag is of telen in serres voor gewassen zoals kikkererwt een meerwaarde is. 

Het onderzoek, een demoproject eigenlijk, luistert naar de naam 'Ketenbreed initiatief voor plantaardig eiwit uit Vlaamse koude serres - KIPEi'. Het project is ontstaan uit samenwerking tussen het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw (PCG), Boerenbond en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en wordt gerealiseerd met financiële steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. 
 
Indien de teelt in serres een meerwaarde is voor eiwitgewassen, zouden de eiwitgewassen een alternatieve zomerteelt kunnen vormen voor serres die leeg blijven in de zomer, bijvoorbeeld door grote Fusarium-druk. Gekeken wordt naar vragen als: Wat zijn de knelpunten van deze teelten en welke mechanisatie is nodig? Kunnen deze teelten rendabel zijn?

De onderzoekers zijn dit jaar met geïnteresseerde telers aan de slag gegaan om deze vragen te beantwoorden.

"Alles wijst op een goede oogst"
In mei werden bij de telers verschillende eiwitgewassen uitgezaaid. Op het PCG ligt een kleine demonstratieteelt aan, zodat de verschillende gewassen van heel nabij kunnen worden opgevolgd. Uit deze teelten wordt informatie verzameld om na te gaan of de teelt en een verdienmodel mogelijk is. De keuze viel op rode nierboon, witte boon, zwarte boon, borlottiboon, kikkererwt en edamame.

De zaai op grote oppervlaktes werd uitgevoerd met een Miniair pneumatische zaaimachine, maar bleek voor bepaalde zaden nog een uitdaging. Nu, twee maanden later, staan de planten gezond en verloopt de bloei voorspoedig. Alles wijst richting een goede oogst. Aan de droogbonen (rode nierboon, witte boon, zwarte boon en borlottiboon) hangen intussen al veel lange peulen. Ook bij edamame is de peulvorming ingezet. De kikkererwten dragen al grote, groene bellen. Uit de oogstgegevens zal blijken of de teelt in serres een meerwaarde kan betekenen voor deze gewassen. Onderzoekers en telers kijken dan ook uit naar de eerste oogst.

Bron: PCG

Publicatiedatum: