Volwaardige internationale 2022-editie GreenTech Amsterdam doet 2021 vergeten

Tholen - Drie dagen GreenTech zitten erop. Voorafgaand aan de beurs waren er best wel twijfels over hoe goed bezocht én hoe internationaal de beurs zou zijn, maar al snel had iedereen het goed naar zijn zin in de RAI in Amsterdam.

Ook gisteren weer, toen na een ietwat stroeve start (het zal aan de borrels van de woensdagavond hebben gelegen) toch al snel de beursvloer weer lekker vol druppelde. De laatste rondjes beurs werden gelopen, de laatste bakkies en biertjes gedronken, her en der werd nog een deal gesloten en ook de laatste foto's zijn gemaakt. 

Aanstaande maandag publiceren wij al onze foto's weer traditioneel in één grote fotoreportage. Dan kan iedereen zelf kijken wie er allemaal present waren. Voor nu kort enkele observaties, waarvoor soms dank aan de beursgangers voor deze inzichten.


Unifortes nam de Basic Wasser mee naar GreenTech, het eind vorig jaar gepresenteerde 'kleine broertje' van de grote industriële wasmachines

Compact
Nederland gaat er prat op het centrum van de internationale glastuinbouw te zijn, zeker als het op techniek aankomt. GreenTech werkt er de laatste jaren aan om al die techniekpartijen met hun innovaties weer op één beursvloer bijeen te krijgen. Afgaand op deze editie is dat na een corona-onderbreking goed gelukt. Met ruim 450 standhouders werden drie hallen goed gevuld.

Dat de opzet iets compacter was vanwege andere hallen, kwam goed uit. De opzet nodigde meer uit echt overal even te kijken, zonder direct hardloopschoenen aan te hoeven doen. Voor de volgende editie zou wel de nummering van de stands nog beter kunnen. Nu was het af en toe behoorlijk zoeken. Een papieren plattegrond werd hierdoor gemist door bezoekers, ondanks dat er een goed werkende interactieve plattegrond op de smartphone beschikbaar was. 

Na het lopen van een rondje wezen sommigen erop dat in bepaalde segmenten nog wel bedrijven ontbraken, bijvoorbeeld in de substratenhoek. Meerdere bedrijven die er de voorgaande edities wel waren, waren er nu niet. Ook lang niet alle veredelingsbedrijven hadden een stand. De kassenbouwers daarentegen waren (zo goed als) allemaal wel present. 


Bij LetsGrow.com kon een gratis HortiFoot-print analyse gewonnen worden

Innovatie
Meer dan op andere beurzen dit jaar en vorig jaar waren er ook innovaties te zien. Bedrijven hebben hun best gedaan voor GreenTech zover te zijn dat ze iets konden presenteren. De robots sprongen op de beursvloer in het oog, maar ook allerhande andere noviteiten passeerden de revue, variërend van substraten tot belichting en van koeling en ontvochtiging tot, uiteraard, energiebesparing en duurzaamheid. In de grote fotoreportage komen ze voorbij, voor zover ze de afgelopen tijd in de Special GreenTech op onze kanalen niet al gepresenteerd werden.


Bernardo Greeve en Marco van Trigt van KG Greenhouses en KG Systems bij een batterij voor opslag van elektriciteit op momenten dat direct inzet van elektriciteit niet uitkomt. De opslagen elektriciteit kan op een later moment benut worden. In een hoekje van de stand liet het bedrijven bezoekers alvast kennismaken met de techniek die (bijna) klaar is voor marktintroductie

Internationaal
Wie een uurtje bij de uitgang stond, of even bleef plakken bij onze stand bij het oppikken van onze nieuwe internationale Greenhouse Guide, stond ervan versteld uit hoeveel verschillende landen er toch mensen naar Amsterdam waren gekomen. Corona, drukke tijden midden in het seizoen in de kas, meerdere evenementen tegelijkertijd (IPM Essen werd bijvoorbeeld deze week ook gehouden) of vrees voor chaos op Schiphol weerhield verrassend veel Amerikanen en Canadezen er niet van te komen.

Zij lieten weten elkaar in Amsterdam soms weer voor het eerst in drie jaar te treffen. Gecombineerd met een bezoek aan 'world famous' Amsterdam, een bustoer langs bedrijven in Nederland en de mogelijkheid om alle grote techniekspelers op de beurs zelf weer te spreken leverde het veel enthousiasme bij hen op.

Niet minder enthousiast waren bezoekers uit onder meer Australië, Irak, India, Scandinavië, het Midden-Oosten en toch ook nog altijd bezoek uit bijvoorbeeld Azië. Nederlandse en Belgische bezoekers, en zeker telers, waren er mondjesmaat. De tijd van het jaar helpt niet mee net als dat een groot deel van de telers in 'standje overleven' staat vanwege de energiecrisis. Op eerdere beurzen dit jaar was dit niet anders.


Teeltadviseur Jan van Paassen ging niet met lege handen naar huis. De handboeken gingen als warme broodjes over de toonbank

Bedrijven zonder stand die wel een rondje liepen waren af en toe positief verrast door hoe groot de beurs was, zeker nadat zij vorig jaar de corona-editie hadden meegemaakt en dat als referentie zagen voor het GreenTech-concept. Meermaals hoorden wij dat ze 'er volgend jaar zeker bij willen zijn'. Dat gaan we meemaken op 13, 14 en 15 juni 2023. Eerst de editie, offerte-aanvragen en businesskaartjes van de editie van 2022 maar eens verwerken. En de foto's, die dus maandag allemaal verschijnen. Fijn weekend!


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.