25% meer stroom terug kunnen leveren

Tomatenteler Tomerel bespaart op energiekosten met LED-belichting

De Antwerpse tomatenteler Tomeral heeft in de helft van haar kassen HPS-lampen vervangen door LED. Daarmee werd het lichtniveau met 40% verhoogd en de energiebehoefte met 5% verlaagd. Tomerel investeerde in LED-belichting van Fluence. 

Tomerel is een familiebedrijf dat wordt geleid door CEO en mede-eigenaar Jelle de Ryck. Tomerel is gespecialiseerd in de teelt van kastomaten, met een bijzondere nadruk op cherrytomaten. Zoals veel andere telers in de regio, schaalde Jelle zijn teelt op met gebruikmaking van extra HPS-lampen. Jelle wilde echter het energieverbruik en lichtopbrengsten van zijn kas optimaliseren, waarvoor hij vertrouwde op de LED-technologie van Fluence.

"Toen we op zoek gingen naar een partner die ons kon helpen bij het vervangen van onze belichting, wilden we een team dat met ons mee kon denken, van de installatie tot aan de oogst. Fluence kon ons deze dienstverlening bieden," aldus Jelle. 

Na de installatie van de VYPR 3p-topbelichtingsoplossing van Fluence veranderden zaken die de teler voorheen beperkten in kansen, waarmee ze hun opbrengsten konden verhogen en energiekosten konden verlagen. Traditionele HPS-lampen produceren overtollige hitte en hebben geen flexibele spectrumopties. De LEDs van Fluence daarentegen worden minder warm en bieden een efficiënt spectrum. Gezien de torenhoge energieprijzen, leidt de lagere belasting van het HVAC-systeem van de kas in combinatie met de LED's tot een  efficiënter energieverbruik, waardoor Tomerel erin is geslaagd haar stroomverbruik te beperken en haar lichtopbrengst te verhogen. 

"De technologie van Fluence was in meerdere opzichten een succes. We hebben dankzij de besparing op elektriciteit 25% meer stroom terug kunnen leveren aan het net en daarnaast ons gasverbruik met 5% verminderd. De planten gedijen uitstekend onder de LED-lampen. We zagen de kwaliteit en productiviteit in de wintermaanden verbeteren, met een hogere stamdichtheid en een beter transport van suikers gedurende de nacht," voegt Jelle eraan toe. 

In nauwe samenwerking met het technische team van Fluence heeft Tomerel de PhysioSpec DUAL R9B spectrale strategie geïmplementeerd om de doeltreffendheid voor de planten te verhogen. Dankzij deze strategie kon Tomerel haar energieverbruik met 5% verlagen en de lichtsterkte met 40% verhogen, waardoor de groeiomstandigheden van de tomatenplanten verbeterden. Dit heeft geresulteerd in 5% hogere opbrengsten, ondanks het feit dat de kas in de wintermaanden 5% minder natuurlijk licht kreeg. Tomerel zag ook het gewicht van de vruchten toenemen na het vervangen van de lampen.  

Voor meer informatie: 
Fluence
www.fluence.science
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven