Het Nederlandse Experiment gesloten coffeeshopketen loopt opnieuw vertraging op. Onder meer een elfde deelnemer, 'een grote stad', moet ingepast worden. Ook duurt de selectieprocedure van de laatste twee telers langer en zijn er problemen met het verkrijgen van teeltlocaties en bankrekeningen. Telers hebben aangegeven meer tijd nodig te hebben.  

Acht telers zijn al aangewezen voor deelname aan de proef met legale wietkweek voor recreationeel gebruik. De verwachting is dat de negende en tiende teler ook snel aangewezen worden. De aangewezen telers zijn bezig met het opzetten van hun teeltbedrijf.

De ministers Kuipers en Yeşilgöz-Zegerius schreven gisteren in een brief aan de Tweede Kamer dat de verwachte start van het experiment nu plaatsvindt in het tweede kwartaal van 2023. Daarbij gaat het dan om de zogenaamde overgangsfase, waarbij de kwantiteit, kwaliteit en diversiteit van de geproduceerde hennep en hasjiesj voldoende moet zijn om de deelnemende coffeeshops volledig en bestendig te kunnen bevoorraden, schrijven de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Justitie en Veiligheid.

Lees hier de hele Kamerbrief.