Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gasprijs stijgt in reactie op onrust rondom Oekraïne

Met het oplopen van de spanningen rond Oost-Oekraïne kon je erop wachten: de gasprijs is gaan stijgen in reactie op het geopolitieke conflict. Gisteren kwam er zo'n tien procent op de gasprijs bij en vanochtend lijkt de prijs door te stijgen. Even werd zelfs al 84 eurocent per kubieke meter aangetikt op het gashandelsplatform TTF. 


De daghandelsprijs op het TTF-platform vanochtend tussen 8 en 11 uur. Klik hier voor vergroting en actuele cijfers. 

Slecht nieuws is ook dat Duitsland, in reactie op Russisch handelen, voorlopig weigert een certificering af te geven voor pijpleiding Nord Stream 2. Daarmee kan die voorlopig niet in gebruik worden genomen.

Rusland voldoet aan de contractuele langetermijnafspraken voor gaslevering, schrijft de NOS, maar weigert in te gaan op verzoeken om extra gas te leveren aan Europa zo lang Duitsland de nieuwe gaspijplijn Nord Stream 2 niet in gebruik neemt. Dat maakt het moeilijk de lage gasvoorraden hier aan te vullen. 

Andere bronnen
Vorige week schreven specialisten van Agro Energy dat er door een 'golf aan LNG' minder afhankelijkheid is van pijpleidinggas. Er zouden gesprekken lopen met LNG producenten over extra leveringen. Sinds januari spelen LNG en Noors gas met een import van respectievelijk ca. 400 en 350 miljoen m3/dag volgens Agro Energy in haar update  een grotere rol in de Europese gasmix dan Rusland (250 à 300 miljoen m3/dag).  

Waarom Nord Stream 2 over meer dan alleen gas gaat, legt de NOS in dit artikel uit. 

De actuele ontwikkelingen in het geopolitieke conflict zijn hier in een live blog van de NOS te volgen.