Containersector koploper bij groei haven van Zeebrugge

In 2021 realiseerde de haven van Zeebrugge een groei van 4,6% en bereikt het totaal behandelde tonnage net niet de kaap van 50 miljoen ton (49.169.915 totaal tonnage). Enkel het jaar 2010, met 49,6 miljoen ton, gaat in de records vooraf aan 2021 voor de haven. 

Met de containersector als koploper (+15,1%), zetten alle sectoren behalve de vloeibare bulk (-10,9%) het afgelopen jaar een positief resultaat neer: roll-on/roll-off stijgt +5,1%, Stukgoed +6,7%, Vaste bulk +2%. 

Containerverkeer
De containersector had een groei van 15,1% tot een totaal volume van meer dan 20,6 miljoen ton of ruim 2 miljoen TEU. Zowel de behandeling van roro containers (+5,2%), de lolo (lift-on lift-off) containers +30,7%, als de containervolumes via estuaire vaart (36,5%) stijgen. De opvallende stijging in het estuaire volume werd door PortConnect afgelopen jaar opgevangen door verschillende capaciteitsverhogingen.    

Goedkeuring fusie met Port of Zeebrugge 
2022 staat in het teken van de fusie met de haven van Antwerpen. Een belangrijke mijlpaal is de goedkeuring eerder deze week van de Belgische Mededingingsautoriteit. De komende maanden zullen alle formele stappen worden genomen om de fusie te finaliseren. De officiële lanceringsdatum van Port of Antwerp-Bruges is eind april. 

"Er was het afgelopen jaar geen gebrek aan obstakels, maar het ontbrak in Zeebrugge duidelijk niet aan wilskracht om die te overwinnen. De ambitie van onze haven, de bedrijven en onze mensen die het allemaal waarmaken, heeft gezorgd voor een ontzettend sterk jaar in de geschiedenis van de haven van Zeebrugge. Ik spreek mijn dank uit aan iedereen in onze haven die dit heeft verwezenlijkt. Ook 2022 is voor ons een jaar vol ambitie, want het wordt het eerste jaar van de fusiehaven Port of Antwerp Bruges. We hopen hier over een jaar een nieuw mooi verhaal te kunnen vertellen", aldus Tom Hautekiet, CEO Port of Zeebrugge  

Dirk De Fauw, voorzitter Raad van Bestuur MBZ en Burgemeester Brugge gaat verder: "De haven van Zeebrugge vervulde in 2021 een pioniersrol voor de activiteiten in onze regio. De cijfers en prestaties tijdens het voorbije jaar illustreren het vermogen van de havenmensen en -bedrijven om zelfs in tijden van onzekerheid het beste van zichzelf te geven. Met genoegen kijk ik uit naar de nieuwe projecten die voor 2022 op de agenda staan. De historische mijlpaal van 2022 wordt uiteraard de samenwerking met de haven van Antwerpen. Wij kijken er alvast met genoegen naar uit om samen het Port of Antwerp-Bruges-verhaal te schrijven."

Bron: Port of Zeebrugge


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven