Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Containeroverslag in Rotterdamse haven toegenomen met 3,3% in eerste kwartaal 2024

De totale overslag in de haven van Rotterdam is in het eerste kwartaal van 2024 gedaald met 1,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de eerste drie maanden van dit jaar bedroeg de overslag 110,1 miljoen ton tegenover 111,7 miljoen ton in het eerste kwartaal van 2023. De daling komt voornamelijk door minder overslag van kolen, ruwe olie en olieproducten. De overslag van ijzererts & schroot en LNG nam toe. Ook de overslag van containers zat met een toename van 3,3% in de lift.

Boudewijn Siemons, CEO & COO a.i. Havenbedrijf Rotterdam: "De overslagcijfers laten een beperkte invoer van grondstoffen en uitvoer van eindproducten zien. Dit vertelt ons dat de Europese industriële productie nog steeds te lijden heeft onder de hoge energieprijzen en de lage vraag uit de grootste afnemende sectoren zoals de bouwsector en de proces- en auto-industrie. Uit de groei van de containeroverslag kunnen we de eerste signalen afleiden van het aantrekken van de wereldhandel. Deze voorzichtige tekenen blijven door de oplopende spanningen in de wereld echter uiterst onzeker."

Containers en breakbulk
Het containersegment laat voor het eerst in drie jaar weer een lichte toename van de overslag zien. De overslag in tonnen liet een stijging zien van 3,3% (van 31,5 miljoen ton naar 32,5 miljoen ton) en in TEU (standaardmaat voor containers) steeg de overslag met 2,0% tot 3,3 miljoen TEU. De situatie in de Rode Zee heeft geleid tot fors minder schepen (24,5%) en minder volume uit Azië (13,7%) in de maanden januari en februari door vertragingen en gemiste afvaarten. Het inregelen van de veranderde vaarschema's leidde in eerste instantie tot de nodige aanpassingen in de logistieke keten.

De totale vraag naar goederen is vrijwel niet beïnvloed. Inmiddels is die situatie onder controle en in maart kwamen er aanzienlijk meer schepen binnen (11.5%) en herstelden de volumes uit Azië zich. Ook de volumes op de andere vaargebieden laten een positief resultaat zien. Voorzichtig economisch herstel en de afbouw van voorraden dragen hieraan bij. Het feeder verkeer van Rotterdam naar de Middellandse zeehavens laat ook een sterke stijging zien (29,0%). Doordat schepen omvaren via Kaap de Goede Hoop en havens worden overgeslagen, wordt lading voor deze regio via feeder schepen vanuit Rotterdam naar de havens in de Middellandse zee verscheept.

De totale overslag van het marktsegment breakbulk (Roll-on/Roll-off en overig stukgoed) daalde met 1,9% naar 7,8 miljoen ton. De RoRo overslag daalde met 3,8% naar 6,3 miljoen ton ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar, omdat volumes naar het Verenigd Koninkrijk nog steeds geen herstel laten zien. Overig stukgoed steeg met 7,4% tot 1,5 miljoen ton.

Bron: Port of Rotterdam

Publicatiedatum: