Uitleg over werkwijze blijkt effectief

Consument bereid meerprijs biologisch te betalen

Consumenten hebben een hogere bereidheid om een meerprijs voor biologische producten te betalen, na uitleg over wat biologisch is, zo blijkt uit onderzoek van Future of Food Institute, in opdracht van Bionext, brancheorganisatie van de biologische sector. De positieve houding ten opzichte van biologische producten steeg significant van 52% naar 75%. Het onderzoek toont daarnaast een duidelijk verband tussen 'weten' wat biologisch is en het daadwerkelijk kopen. Consumenten moeten de meerwaarde van biologisch begrijpen, om de meerprijs te betalen.

Veruit de sterkste negatieve associatie met biologisch is de hogere prijs, zo blijkt uit het onderzoek. Biologische producten zijn vaak iets duurder, onder andere omdat er geen chemische gewas-beschermingsmiddelen en kunstmest wordt gebruikt. Daardoor is de biologische werkwijze arbeidsintensiever. Maar bijvoorbeeld ook omdat dieren meer ruimte krijgen. Dat brengt meer kosten met zich mee voor de biologische boer. Uit het onderzoek blijkt dat 75% van de respondenten na deze uitleg een positieve houding heeft ten opzichte van biologische levensmiddelen, tegenover 52% van de controlegroep.

Meer dan de helft van de consumenten (56%) geeft aan geen goed beeld te hebben van het verschil tussen biologische en niet-biologische producten. Er is dus een enorm veel ruimte als het gaat om het vergroten van de kennis van consumenten. Welke informatie de consument krijgt, heeft ook effect op hun houding. Het meest overtuigende argument om voor biologisch te kiezen, is dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt (43%). Op de tweede plaats staat dierenwelzijn (27%) en op de derde plek geen toevoeging van kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen (26%), zo blijkt uit het onderzoek.

"Zolang we niet uitleggen wat biologisch is, verandert er niets. Dat doen we al, maar dus nog niet genoeg. Dit onderzoek bevestigt dat we als sector nog beter en vaker moeten communiceren wat biologisch is. We zullen als hele keten aan de slag moeten om de consument mee te nemen in de meerwaarde van biologisch", aldus Michaël Wilde, directeur Bionext.

Biokennisweek
Vandaag start de Biokennisweek, het jaarlijkse evenement van brancheorganisatie Bionext, met 115 webinars en een livestream vanuit de studio. De uitgelezen kans om kennis te maken met de biologische sector en alle ontwikkelingen te volgen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.