Tholen - Plantenkwekers konden vorige week hun hart ophalen tijdens het International Propagation Seminar. Na dag 1, met een aantal interessante lezingen waarover wij al een (foto)verslag publiceerden, stond dag 2 in het teken van bedrijfsbezoeken aan Certhon en De Ruiter (of aan Artechno en Rijk Zwaan voor de andere groep).

Namens Certhon vertelde sales engineer Martin Veenstra een en ander over de opkweek in kweekruimtes, de zogenoemde 'indoor propagation'.

Martin Veenstra, Sales Engineer bij Certhon, stipte kort hun activiteiten als (turnkey) kassenbouwer en robotica-ontwikkelaar aan om snel door te gaan naar daar waar de mensen voor kwamen: indoor opkweekmogelijkheden
“Mensen kennen ons waarschijnlijk vooral van de grote kasprojecten, maar de laatste tien jaar doen we ook veel ‘indoor farms’,” vertelt Martin aan de aanwezige professionals. “We definiëren dat als ‘telen in een volledig gecontroleerde omgeving’.”

Het staat nu leeg, maar je ziet nog de toplight en interlight belichting hangen van de ander proef.
Van suikerbieten tot tomaten in de woestijn
Qua projecten kan dat variëren van volledig autonome slateelt tot hybride of volledig ledbelichte tomaten in semigesloten kassen. Ook minder voor de hand liggende gewassen passeren de revue, zoals de dendrobium (een type orchidee), onderzoeks- en ontwikkelings-faciliteiten voor zaadleveranciers, en zelfs een project voor een suikerbietenveredelaar. “En momenteel werken we aan een project voor een commerciële faciliteit die vleestomaten gaat telen in de woestijn, zonder daglicht. Het mooie aan dat project is dat de recepten voor hun teelt hier in ons Innovation Centre zijn ontwikkeld.”


Totaalpakket
“Toen we zo’n tien jaar geleden begonnen met die indoor farming projecten, wisten we dat we ons eigen onderzoek moesten doen om er beter in te worden, om betere technologie te ontwikkelen en onze klanten te voorzien van betere recepten. We begonnen dus zoals iedereen met omgebouwde zeecontainers. Maar tomaten telen in een container is niet zo praktisch en niet op te schalen naar commerciële projecten, dus begonnen we al snel ons eigen innovatiecentrum te bouwen, waar we proeven kunnen doen met diverse gewassen.”

In een indoor farm is alles optimaal te sturen. Dat laat deze grafiek ook zien. Iedere dag is eender.
Al snel besloten ze bij Certhon om niet met de geijkte vertical farming gewassen te beginnen (sla en kruiden), maar zich te richten op groenten- en fruitgewassen, met speciale aandacht voor zachtfruit. Daarbij doen ze hun eigen opkweek, zodat de hele teeltcyclus gesloten is, van zaad tot oogst.
“Als je zo’n project ontwikkelt, moet je naar elk aspect kijken. Sommige mensen focussen op licht, anderen op klimaat of irrigatie – zo krijgen we de gelegenheid het als een totaalpakket te benaderen. Want als één van de componenten niet optimaal is, is ook het eindresultaat niet optimaal.”


Moederplanten van aardbeien .... In het Innovation Centre van Certhon hebben ze de opkweek van aardbeien in eigen hand.
Alles onder controle
“Met de manier waarop wij onze teeltruimtes bouwen, kunnen we alles in de cel controleren.” Als voorbeeld noemt Martin het systeem dat ze bouwden voor Rijk Zwaan in Fijnaart. “We focussen daarbij op het juiste klimaat, met zeer precieze beheersing. Niet alleen op de temperatuur, maar ook zaken als luchtvochtigheid. Dat kunnen we dan relateren aan wanneer je het licht aan moet doen, hoeveel CO2 te doseren aan de jonge planten, of hoe je dat moet matchen met je irrigatiesysteem. Dat alles kan zeer nauwkeurig worden gecontroleerd in zo’n faciliteit.”

2e van links Timo Kleijwegt, Sales manager USA met rechts Andrea Huegler, R&D Engineer and Agronomist, Plant scientist, Indoor farmer
Dat controleren kan volgens vooraf geprogrammeerde recepten, die altijd hetzelfde werken, waar je ook bent. “Omdat je volledig onafhankelijk bent van wat er buiten gebeurt, is wat wij hier in het Innovation Centre doen exact hetzelfde als wat mensen in bijvoorbeeld Abu Dhabi kunnen doen.”
Martin zet dat af tegen een kas, waar, hoe goed die ook is qua ontwerp, je tot op zekere hoogte altijd op je omgeving moet reageren. “Je controleert niet echt, je reageert. In faciliteiten als deze ben jij het echter die de doelen stelt. Zo voorkom je de verrassingen die zich kunnen voordoen in een omgeving die niet volledig gecontroleerd is.”

Hans van Herk van mede-IPS-organisator Propagation Solutions met Edwin Vanlaerhoven en Martin Veenstra (Certhon)
Beter plannen
Die controle betekent ook dat je niet meer afhankelijk bent van de seizoenen in de opkweek. “Een mooi voorbeeld is Deliscious. De slateler besloot zijn eigen opkweek te doen, omdat ze vanwege hun geautomatiseerde teeltsysteem en met de contracten met supermarkten niet moeilijk konden plannen op basis van drie weken opkweek in de zomer en drie maanden in de winter.” Besloten werd om alles in huis te doen, van zaaien tot oogsten in hun kas van 7 hectare.

De totale groep werd in drieën gesplitst om het event coronaproof te maken.
“De planten worden automatisch in trays gezaaid, vervolgens gaan ze de teeltruimtes in. Tijdens het teeltproces worden de planten automatisch verdeeld door een robot. Op die manier heeft de teler op ieder oogstmoment nieuwe planten klaarstaan die zo weer de kas in kunnen. Voor de planning van de productie is dat een enorm voordeel. En omdat alles is geautomatiseerd, wordt de sla pas op het moment van verpakken door mensenhanden aangeraakt, vlak voordat het product richting distributiecentrum gaat.”

Fred van Veldhoven van Certhon zal zodra de grenzen weer over zijn naar Noord-Amerika afreizen. Hij kan niet wachten.
Voor meer informatie:
International Propagation Seminar
www.internationalpropagationseminar.com
Certhon
www.certhon.com