Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vier mediterrane landen nemen deel aan innovatief iGUESS-MED project

Het iGUESS-MED (Innovative Greenhouse Support System in the Mediterranean Region) is een door PRIMA (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area Implementation Structure) geselecteerd en gefinancierd project, dat in april 2020 van start is gegaan. De looptijd is vier jaar en er zijn negen partners bij betrokken. Dit zijn zowel publieke als private partijen uit Italië, Spanje, Turkije en Tunesië. De Italiaanse partner is EVJA.

Coördinator en wetenschappelijk medewerker Alejandra Navarro Garcia van CREA preciseert de algemene doelstelling van het project. “Het gaat om het ondersteunen van een overgang naar innovatieve, duurzame en concurrerende mediterrane kassen door het ontwikkelen, valideren en overdragen van een baanbrekend beslissingsondersteunend systeem (DSS).”

De installatie van iGuess-Med rond de Middellandse Zee

“Het DSS zal informatie verschaffen over de evolutie van biologische en fysische processen die zich in kassen afspelen, zoals de ontwikkeling van ziekten, de groei van planten, evapotranspiratie, het bodemwatergehalte, de voedingstoestand en het klimaat. Alle processen kunnen gemakkelijk door de telers worden gecontroleerd, dankzij een specifieke WebApp voor tablets en smartphones”, zegt Antonio Affinito, EVJA-ingenieur en technisch manager van iGUESS-MED. De processen zullen worden vergeleken met een aantal referentiewaarden, zodat de telers een melding krijgen over eventuele corrigerende maatregelen. 

“Momenteel bezit meer dan 70 procent van de telers een smartphone en de sector is positief beïnvloed door draadloze sensornetwerktechnologieën (WSN). Het gebruik van dit DSS zal het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, zoet water en stikstofuitloging verminderen. Dit levert voordelen op voor werknemers en consumenten, waardoor de arbeidsomstandigheden en de gezondheid van de gewassen verbeteren en de impact op het milieu vermindert”, zegt Affinito.

“Het nieuwe iGUESS-MED zal worden gecentreerd op het zogeheten OPI-systeem, het nieuwe Decision Support System van EVJA. Alle gegevens zullen worden opgeslagen in één enkel cloudplatform. Het platform van het systeem is geoptimaliseerd voor de verwerking van gegevens die zijn verkregen van in geïnstalleerde sensorknooppunten en de daaropvolgende uitvoering van geavanceerde agro-klimatologische algoritmen en innovatieve voorspellende modellen die zijn ontwikkeld en gekalibreerd voor specifieke gewassen.”

Het systeem van DSS iGUESS-MED

De OPI-controllers van EVJA zijn robuuste en waterdichte elektronische apparaten, die goed bestand zijn tegen de omstandigheden van agrarische bedrijfsomgevingen. Ze zijn volledig autonoom, zowel wat betreft energie als internetconnectiviteit. Dankzij deze kenmerken kan het systeem in elk type omgeving worden geïnstalleerd.

De controllers zijn geoptimaliseerd voor het beheer en de transmissie van agro-klimatologische gegevens die zijn verkregen door middel van sensoren die in de nabijheid van het gewas zijn geïnstalleerd en die in realtime kritische factoren bewaken.

De gegevens worden naar het centrale systeem gestuurd.

Alle parameters komen overeen met de coördinaten op de wereldbol, dankzij de in de toestellen geïntegreerde GPS-technologie. Dankzij de continue georeferentie kan het DSS aanvullende informatie verstrekken, zoals weersvoorspellingen, de tijd van zonsopgang en zonsondergang en de maanstand.

Het door EVJA gecreëerde softwareplatform is een cloud-gebaseerde WebApp, die toegankelijk is vanaf elke computer of smartphone. Hier worden de verzamelde gegevens verwerkt door geavanceerde agro-klimatologische algoritmen en wordt aan de hand van voorspellende modellen gekeken naar de aanwezigheid van ziektes die de gewassen kunnen aantasten.

Controlepaneel OPI - iGUESS-MED

Het DSS is een intelligent agro-klimatologisch analyse-instrument dat nuttig is voor het nemen van beslissingen bij het beheer van gewassen, met betrekking tot de werkzaamheden, gewasbescherming en voeding. 

Foto links: Installatie van de klimaatsensoren in een kas in Pontecagnano waar tomaten in substraat worden geteeld. Foto rechts: installatie in een kas Almeria, Spanje.

“De verkregen resultaten zijn veelbelovend. De evapotranspiratiemodellen die gebruik maken van de door de OPI-stations gemeten klimaatparameters zijn gevalideerd met sapstroomsensoren om de planttranspiratie te schatten en met lysimeters in de kassen om de verdamping te berekenen”, besluiten Gallardo en Incrocci. 

Foto links: installatie van sensoren voor de schatting van de transpiratie bij tomaten die worden geteeld in Pescia, Italië. Foto midden: lysimeters in Antalya, Turkije. Foto rechts: lysimeters in Almeria, Spanje.

De voornaamste belanghebbenden voor iGUESS-MED zijn de telers. Zij moeten het rendement van hulpbronnen en de productiviteit verbeteren, maar ook een hoge productkwaliteit handhaven en milieuvriendelijk worden. Zij zullen bij het project worden betrokken om de doeltreffendheid van het voorgestelde DSS ter plaatse te testen in de verschillende mediterrane landen die bij het project zijn betrokken (Italië, Spanje, Tunesië en Turkije).