Historische gegevens analyseren om gewasprestaties te verbeteren

Tijdens het groeiproces van gewassen analyseren telers gegevens van het huidige en van voorgaande seizoenen om de beste plantstrategie te bepalen. En als de teler nu eens een tool had die de historische gegevens analyseert en een bepaalde benadering adviseert om de prestaties te verbeteren en het maximale potentieel te bereiken?

Pylot heeft deze tool ontworpen en deelt hieronder nieuws over enkele nieuwe ontwikkelingen. "Massa’s coderingen, onderzoek, wiskundige berekeningen en de krachtenbundeling van IT-specialisten en tuinbouwexperts hebben geresulteerd in onze nieuwe functie: Unrealized Potential", zegt Marc Rooijakkers van Pylot.

Marc Rooijakkers

Teeltexperts
"Samen met teeltexperts hebben we op basis van plantmodellen en plantrecepten een algoritme ontwikkeld dat reeds voltooide en bestaande teeltcycli analyseert. Het model laat zien hoe doeltreffend je plant- en klimaatstrategie is ten opzichte van het potentiële maximale resultaat, rekening houdend met de klimaat- en lichtomstandigheden."

"Het model geeft het verschil aan tussen het behaalde niveau en wat de oogst had kunnen zijn of kan zijn," vertelt Marc. "Het Unrealized Potential-model houdt rekening met de lichtproductiviteit van een specifieke variëteit (aantal joule nodig om 1 kg gewas te produceren), de werkelijke zonnestraling, kunstlichturen en de temperatuur gedurende de 24 uur van de dag en berekent dan het meest efficiënte gewascyclusscenario voor de hoogst mogelijke oogst met behoud van het gewenste vruchtgewicht."

Ingewikkelde instellingen worden binnen enkele seconden herberekend dankzij een algoritme dat is gebaseerd op praktische en veelgebruikte berekeningen in de tuinbouw. "Volgens het ‘grey box’-principe hebben we theoretische modellen en plantrecepten gecombineerd met info op basis van daadwerkelijke ervaringen in de kas. Bij ons model ken je de input en zie je de output. Dat vergroot het vertrouwen in en de acceptatie van de resultaten", voegt hij eraan toe.

"Bandbreedte-instellingen zoals plantdichtheid, vruchten per tros, bloeisnelheid en rijptijd worden meegenomen in de berekeningen. Om de betrouwbaarheid van de resultaten te maximaliseren, kan de teler de locatie of gewasspecifieke instellingen aanpassen en/of toevoegen."

De resultaten worden weergegeven in grafieken die de mate van efficiëntie van de teelt laten zien en tonen waar de teeltstrategie precies kan worden verbeterd. Unrealized Potential geeft feedback over volgende waardevolle parameters: plantdichtheid, vruchten per tros en kunstlichtstrategie. Door de aanbevolen parameters te volgen, gebaseerd op de werkelijke temperatuur en gewascyclusinstellingen, kunnen het maximale oogstpotentieel en de meest efficiënte lichturenstrategie worden bereikt.

Marc concludeert dat Pylot helpt bij het analyseren van gegevens en aanbevelingen geeft om je strategie te optimaliseren. "Het is alsof je in een moderne auto rijdt. Alle beschikbare systemen helpen bij het bereiken van je bestemming, maar jij zit nog steeds aan het stuur."

Voor meer informatie:
Marc Rooijakkers
Pylot
+31 (0)174 286161
info@pylot.nl
www.pylot.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven