Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Equilibrium haalt 1 miljard op van akkers kassen te maken

De Amerikaanse investeringsgroep Equilibrium heeft ruim 1 miljard dollar opgehaald om in hightech bedekte teelt te investeren. Daarmee wil men de komende jaren kassen neerzetten, niet in aanvulling op buitenteelt zoals nu vaak nog het geval is, maar als volledige vervanging. 

David Chen, CEO bij Equilibrium: "We stelden onszelf de vraag: als Europa zo eet, waarom gebeurt het dan niet in de VS? Hij schat in dat er de komende tien jaar tot tien miljard dollar aan kapitaal nodig is in Noord-Amerika." Hij wijst op een van de grote buitentelers die alleen zelf al drie miljard dollar nodig heeft om het areaal om te zetten in kassen. 


Recent werd een partnerschap met Finka aangekondigd.

Snelle opschaling
Het is nog maar 2,5 jaar geleden dat Equilibrium zijn eerste investering deed in de glastuinbouwsector. De Amerikaanse slateler Revol Greens was hun eerste investering en niet lang daarna al werd ruim 300 miljoen dollar opgehaald.

De strategie van Equilibrium bestaat eruit activa op te kopen en ze terug te leasen aan de uitbaters, zodat die in een snel tempo kunnen opschalen. In de afgelopen paar jaar zijn ze samenwerkingen aangegaan met Houweling's, Revol Greens, Little Leaf Fresh Farms, Finka en AppHarvest.

Naast het bezit van een aanzienlijke hoeveelheid privaat vermogen, zowel faciliteiten als activa, zijn ze ook uitgegroeid tot bedrijfsinvesteerders. "Veel toptelers wilden dat wij deel uitmaakten van hun team." David noemt Little Leaf Farms als voorbeeld noemt, waar een bedrijfsinvestering heeft geleid tot een investering in aandelen om het bedrijf te helpen opschalen.

Geld voor duurzaamheid
David vertelt dat het 'relatief eenvoudig' was zoveel geld op te halen. "Fondsenwerving is nooit gemakkelijk, maar ik denk dat je inmiddels wel kunt zeggen dat duurzaamheid niet langer alleen maar 'nice to have' is. Tien jaar geleden zouden industriƫle investeerders zeggen dat ze investeerden in rendement, niet in duurzaamheid. Het ging om belangenbehartiging, overheidsbeleid en verantwoordelijkheid. Nu hebben we het over innovatie en infrastructuur. Dat zijn commerciƫle termen. Dat is het belangrijkste verschil."

Uitbreiden in de zachtfruitsector
Dus wat gaat er nu gebeuren? Momenteel is Equilibrium vooral actief in tomaten en sla. David vertelt ook 'drastisch uit te gaan breiden in het zachtfruit. Hij stipt hier 'indrukwekkende' veredelingsontwikkeligen aan. "Als we kunnen vertrouwen op de kas, welke eigenschappen kunnen we dan telen? We beginnen dat te zien bij zachtfruit en een aantal groenten." En er zijn meer gewassen die interessant zijn voor het bedrijf - of het nu gaat om paprika's, komkommers, champignons of kruiden.

En vertical farms? "Er zijn enorm interessante opties voor vertical farms," zegt David. "Ik zie kansen in belangrijke nichetoepassingen waarin vertical farms beter presteren dan kassen."

In een volgend artikel binnenkort meer over de ontwikkelingen en plannen van Equilibrium.

Voor meer informatie:
David Chen
Equilibrium
+1 971 352 8430
[email protected]
www.eq-cap.com