Interactieve tool ontwerpt kas op basis van klimaatomstandigheden

Het grootste deel van de kassen in Nederland is een zogenoemde Venlo-kas. Deze constructie is sterk, laat veel licht door en is relatief goedkoop, en past goed bij de Nederlandse omstandigheden. Maar welk ontwerp past in een ander klimaat, zoals een woestijn of een vochtig klimaat?

De Business Unit Glastuinbouw & Bloembollen van Wageningen University & Research (WUR) ontwikkelde daarom een methode voor het ontwerpen van een kas op basis van lokale omstandigheden: Adaptive Greenhouse Design. Een interactieve tool demonstreert de werking en voordelen van deze methode.

De tool kwam mede tot stand dankzij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).


Kassen in Nigeria, een project van de Spaanse kassenbouwer MSC Invernaderos. 

De werking van de tool
Met de tool kan voor een betreffende regio een optimale kasontwerp gemaakt worden. De onderliggende modellen van Adaptive Greenhouse Design zijn de afgelopen jaren ontwikkeld en getest. In het kader van het Fieldlab Freshteq (met als basis het World Horti Center) is een koppeling gemaakt tussen deze modellen, en is een interactieve tool gebouwd die te vinden is op de website van WUR.

De twee bestaande modellen die zijn gekoppeld, zijn een model voor het simuleren van het kasklimaat (KASPRO) en een gewasgroeimodel (INTKAM). Door die combinatie kan de tool voorspellen hoe een gewas groeit onder bepaalde omstandigheden. Daarvoor kan de gebruiker gegevens invoeren onder meer over het lokale klimaat, beschikbare bronnen (zoals water), en het te telen gewas.

De Adaptive Greenhouse Design berekent vervolgens welk ontwerp voor een kas in de lokale omstandigheden zorgt voor de beste productie, met zo min mogelijk gebruik van onder meer water en energie. Het gaat daarbij onder meer om het type glas, de gewenste temperatuur en eventuele groeibelichting.

Voor de interactieve tool zijn voor een aantal klimaatzones deze ontwerpen op hoofdlijnen gemaakt. Voor het detailontwerp is een custom made-aanpak nodig: daarvoor kan contact opgenomen worden met de Business Unit Glastuinbouw & Bloembollen van Wageningen University & Research.​

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven