Drone voor oogstprognose gaat na succesvolle lancering internationaal

Tholen - Een goede oogstprognose is van groot belang om op de juiste manier in te spelen op de markt van vraag en aanbod. Een verkeerde voorspelling kan ertoe leiden dat een teler een overschot heeft van een product met een korte houdbaarheidsdatum. Dat is natuurlijk voor niemand voordelig. VanBoven maakt met behulp van drones een scan van de akker en kan zo tot twee weken precies de oogst van broccoli voorspellen.

Dit jaar heeft het bedrijf vooral de focus gelegd op het commercieel lanceren van de oogstvoorspelling in Nederland, maar nu zijn zij ook gestart met testen in Spanje en de Verenigde Staten. VanBoven verzamelt op dit moment data, in samenwerking met telers, om te onderzoeken of de modellen die worden gebruikt voor oogstprognose in Nederland ook kunnen worden toegepast in het buitenland of dat er aanpassingen moeten worden gedaan aan de modellen of de werkwijze.

Hoe gaat het in zijn werk?
VanBoven combineert metingen in het veld met een voorspellend model. Op basis van metingen in het veld, bijvoorbeeld met drones, wordt de huidige oogstrijpheid van het product in het veld in kaart gebracht. Deze data wordt vervolgens gelinkt aan omgevingsdata zoals de weersverwachting. Op basis van deze combinatie wordt een tot een op twee weken correcte oogstprognose geconstrueerd. "Die twee weken is precies de tijd die nodig is om in samenwerking met ketenpartners in te spelen op de markt van vraag en aanbod", zegt Kaz Vermeer, medeoprichter van VanBoven. "De teler kan zo voor al zijn producten een goede afnemer vinden zodat voedselverspilling wordt tegengegaan."

Waarom Spanje en Amerika?
"Het oogstseizoen voor broccoli loopt in Nederland van juni tot oktober. In Spanje loopt dat seizoen eigenlijk precies andersom en in Verenigde Staten wordt jaarrond broccoli geteeld", zegt Kaz. "Om het hele jaar door onze service te kunnen leveren is uitbreiding naar andere landen noodzakelijk." Daarnaast zijn teeltbedrijven in die landen vaak groter van omvang en is een areaal van rond de 1000 hectare niet ongewoon. "Bij bedrijven met een grote omvang zien we vaak dat de teler toch wat verder van de teelt af komt te staan en het lastiger is om het bedrijf aan te sturen. Dit maakt de service van VanBoven uitermate geschikt voor zulke bedrijven, aangezien de telers hiermee toegang krijgen tot objectieve data om de oogst in te schatten.

"In de toekomst wil het bedrijf zich ook gaan richten op andere gewassen zoals bijvoorbeeld bloemkool, maar voor nu ligt de focus op broccoli. Kaz merkt nog op dat VanBoven bij haar avonturen in het buitenland veel Nederlanders tegenkomt die actief zijn in de agrarische sector. “Dat maakt het gemakkelijk voor ons om een connectie te maken en dat oranjegevoel werkt in het voordeel van de internationalisering van ons bedrijf”, besluit Kaz. 

Voor meer informatie:
Kaz Vermeer
VanBoven
+31 (0) 638 312 558
kaz@vanboven.io 
www.vanboven.io 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven