Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit deze Lierse serre komen Belgische EK-tomaten

Tholen – Aan rassenwissels zijn tomatentelers Anne Mortelmans en Stefan Van Craen uit Lier wel gewend. Als contractteler voor Stoffels Tomaten wisselt er regelmatig wat in de rassenkeuze. Ook dit jaar. Zo komen er met het EK Voetbal in aantocht momenteel tomaten in de kleuren van de Belgische vlag uit de serre om de Toma’Box van Stoffels mee te vullen. Ook nieuw dit jaar: bij Anne en Stefan worden de tomaten op perliet geteeld.


Telers Stefan Van Craen en Anne Mortelmans tussen de bruine tomaten voor in de EK-mix.

Leven in de serre
Medio mei staan het gewas er in de deels belichte en deels onbelichte serre in Lier ‘goed generatief’ op, zo vertellen Anne en Stefan. De telers van de teeltbedrijven Mortelmans Anne en BMS grow wonen ook samen in de serre.

“Wij zijn gewoon graag in de serre en het is ook praktisch”, legt Anne uit. Zij trad in 2006 toe tot het familiebedrijf van haar ouders en liet direct een serre bijbouwen. Later werd in 2017 nog een keer gebouwd.

In de tussentijd sloot Stefan aan. Hij bleef, toen nog klimaatcomputerspecialist voor een toeleverancier, in 2011 plakken in Lier na al bij veel telers over de vloer te zijn geweest. “Ik had dus al wel veel teelten gezien en heb ook nog een half jaar bij een andere teler ervaring opgedaan.”


Dit jaar wordt er in Lier voor het eerst op perliet geteeld.

Openbaring
Samen doen de telers nu ervaring op met de teelt op perliet. De teelt op dit substraat is nieuw voor hen. Stefan: “We waren al langer aan het kijken naar ons substraat. Toen we vervolgens afgelopen augustus vanwege een rassenwissel besloten tussen te planten, in een moeilijke want hete zomerperiode, bleken we met heel weinig watergift het gewas toch generatief te kunnen zetten. Dat was voor ons een openbaring die ons deed besluiten in één keer over te stappen op perliet.”

Dat substraat, gepoft vulkanisch gesteente, heeft onder telers en teeltadviseurs soms nog de naam ‘een droog substraat’ te zijn, weet verkoper Kurt Lauwers van Willems Perlite. “Vaak gaat het dan over een grovere fractie dan die wij inmiddels op de markt brengen. Onze meest verkochte fractie is veel fijner en kan goed mee met andere substraten, zelfs als er niet apart op wordt gestuurd.”


Een van de serres in Lier is belicht

Vochtbalans
Anne en Stefan proberen met het substraat zelf bewust wel ‘droger’ te telen. Stefan: “Tot nu toe zijn we zeer tevreden met hoe het gaat. We konden in januari in onze onbelichte teelt direct op de mat planten en de eerste tros zat er direct goed in. Omdat het een luchtig substraat is, verwachten wij er vooral ook in het najaar profijt van te hebben. Dan is het soms lastig om de vochtbalans goed te houden en kan er nog weleens uitval ontstaan, zelfs ondanks dat we veelvuldig met weegschalen, vochtsensoren en handmatig de vochtbalans controleren. Nu gaan we ervan uit dat we die balans beter kunnen reguleren.”


De Toma’Box, met daarin o.a. de tomaten in drie kleuren uit de serres in Lier

Maar zover is het nog niet. Eerst komt het EK Voetbal eraan en dus gaan Anne en Stefan na een kort rondje door de serre snel weer aan het werk. Er moeten immers volop tomaten worden geoogst om de Toma’Boxen te kunnen vullen. Met deze homedispenser, die sinds 17 mei bij Colruyt in de schappen ligt (zolang de voorraad strekt), kunnen de voetbalkijkers lekker snacken van achter hun scherm. En met een drankje erbij ook hún vochtbalans goed op orde houden.

Voor meer informatie:
Willems Perlite
www.willems-perlite.com 

Kurt Lauwers
+32 (0)473 97 06 85
[email protected] 

Stoffels Tomaten
www.stoffels-tomaten.be     
[email protected]   
+32(0)3 314 24 48