Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

3,5 meter hoge Groene Zetel geopend op Plein in Den Haag

“Beste burgers en buitenlui”, begon zangeres Karin Bloemen woensdag haar groene troonrede op het Plein in Den Haag. “We moeten het groen koesteren, planten zijn ontzettend belangrijk”, zei de cabaretière en fervent tuinierster die nota bene een tuinman heeft die net als de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen heet.

Burgemeester Van Zanen zelf opende de stoel officieel en Karin Bloemen drapeerde haar rode jurk met een meterslange sleep op de 3,5 meter hoge zetel. Ook Minister van Defensie Ank Bijleveld en Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim namen vanochtend plaats op de stoel.

Aansluitend op de opening namen diverse Tweede Kamer leden plaats op de stoel voor een kort interview over hun fascinatie voor planten, waaronder Derk Boswijk (CDA) en Lucille Werner (CDA).

Vanaf woensdag 12 mei tot en met 18 mei a.s. staat de Groene Zetel op het Plein, ook het publiek kan plaatsnemen op de stoel onder het motto Take a Seed. De stoel is bezaaid en beplant met plantaardige producten, een diversiteit aan bloemen, planten, groente en fruit. Een prachtig groen kunstobject waarvoor politici maar ook burgers voor worden uitgenodigd om hierop plaats te nemen.

Fascination of Plants Day
De aanleiding van de plaatsing van dit groene kunstobject is de internationale Fascination of Plants Day op dinsdag 18 mei, die sinds 2012 wordt gehouden in inmiddels 52 landen binnen en buiten Europa. Tijdens deze dag wordt aandacht gevraagd voor het belang van planten en plantwetenschap voor de samenleving. Ook wordt een online talkshow georganiseerd, alwaar Jeroen Pauw gasten aan de tand zal voelen over plantenveredeling, innovatie, plantgezondheid, duurzaamheid en klimaat.

Gasten aan tafel zijn o.a.:

  • Louise Vet; hoogleraar ecologie
  • John van der Oost; biochemicus en hoogleraar microbiologie
  • Joris Thijssen; PvdA Tweede Kamerlid
  • Thomas Grosfeld; Manager Economie & Innovatie VNO-NCW, MKB Nederland
  • Cora van Nieuwenhuizen; Minister van Infrastructuur en Waterstaat

Met sidekick: Sabine Scharwachter, voorzitter van DWARS, GroenLinkse Jongeren.

Coördinator van de activiteiten in Nederland tijdens de internationale Fascination of Plants Day is Plantum, de branchevereniging voor planten en zaden ondersteund door de WUR en 13 branches uit de land- en tuinbouwsector; zoals LTO Nederland, Anthos, Bionext, BO Akkerbouw, Glastuinbouw Nederland,Nefyto, GroentenFruithuis, HollandBIO, Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), De VBN (Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland), Nederlandse akkerbouw vakbond (NAV), Nederlandse aardappel organisatie (NAO) en Topsector TU. 

bron: Plantum

Publicatiedatum: