Tomatenteler Evert Jan Pijpers over Marinice:

"Hij smaakt lekker Italiaans"

Tomatenteler Evert Jan Pijpers van Kwekerij Pijpers besloot al vroeg om het nieuwe ras Marinice te zetten. Sindsdien werd de proefomvang steeds groter. Inmiddels heeft hij op 3,1 hectare het ras van De Ruiter Seeds staan en deelt hij zijn ervaringen. 

Evert Jan begint: "De directe aanleiding om Marinice te zetten was de vraag vanuit onze Telerscoöperatie Oxin Growers en de markt. Zij vroegen ons of we oren hadden naar een ander ras, en dat hadden we zeker! Marinice is voor ons gezaaid op 4 november en geplant op 23 december. Inmiddels gaan we de tweede tros oogsten."

Smaak en productie
"Wij konden ons helemaal vinden in de keuze voor Marinice, omdat smaak voor ons heel belangrijk is. Marinice is één van de lekkerste tomaten in dit segment. Maar dan moet de productie natuurlijk wel meekomen en ook daarin slaagt Marinice met vlag en wimpel. Marinice produceerde in de proeven al 1 tot 2 kilo meer dan ons standaard ras. Voor deze teelt hebben we dus hoge verwachtingen."

Generatief telen met een flinke dip
Marinice kent een iets andere teeltstrategie dan bijvoorbeeld Merlice. Evert Jan: "Je moet Marinice hard aan het werk zetten, anders krijg je té grove tomaten. Marinice heeft de neiging wat vegetatief weg te groeien. Om dat te voorkomen telen wij op de dag met een temperatuur van 24 graden tot ongeveer 18:00 uur. Daarna zakt de temperatuur weg naar 12 graden, tot ongeveer 22:00 uur. Vervolgens klimmen we naar een nanacht van 17 graden, Zo komen we op een etmaal van ongeveer 19,5 graden."

Verdampen
"In het begin hebben we flink blad gedund. Nu niet meer, omdat er voldoende plantbelasting is. Maar dit ras móet verdampen, ook als je moeilijk kunt luchten. Dat betekent dat er soms een buis onder moet. Maar na de derde tros zullen er minder vleestomaten zijn, hooguit een aantal per pad."

Grote eter
Qua meststoffen is Marinice een grote eter: "We kunnen nu lastig vergelijken, omdat we net een nieuw druppelsysteem hebben. Maar het lijkt erop dat Marinice meer kali weg eet dan ander rassen. Dat klopt ook wel, omdat je Marinice actiever moet telen en dit ras dus meer meststoffen en water verbruikt."

Koppen warm houden
Evert Jan vervolgt: "Bij Marinice is het wel heel belangrijk om een kou val te voorkomen, omdat de koppen dan wit worden en eruit moeten. Natuurlijk vangen we dat op door een extra dief bij de buurman aan te houden, maar in de regel zorgen we dat de koppen warm blijven. Dus: een korte voornacht en op tijd klimmen, dan kun je de schermen weer gebruiken."

Gewaswerk
Evert Jan: "Marinice groeit heel recht langs de draad, dat maakt het een ideaal ras om in te draaien. Je moet wel voorzichtig zijn met zakken, om afscheurende trossen te voorkomen. We hebben bovendien 9 trossen gebeugeld; daar houden we deze week mee op. De beugels worden een week voor de oogst verwijderd. Ook dat moet voorzichtig en rustig gedaan worden. Ik kan echt genieten van het gewas van Marinice. De planten zijn prachtig diepgroen. Dat zegt misschien niks over de tomaten, maar ik vind het er schitterend uitzien."

Rood van binnen en van buiten
"Marinice heeft een prachtige dieprode kleur, van binnen en van buiten. Daar moesten we even aan wennen: Marinice kleurt van binnenuit. Daardoor worden we wel eens overvallen door hoe snel de tomaten doorkleuren. Marinice geeft wel hele mooie, platte trossen. De tomaten hebben een fraai, klein golfje, omdat dit ras meer hokken binnenin de tomaat aanmaakt. Dat geeft een hele mooie, natuurlijke tomaat."

Enthousiaste reacties
Evert Jan besluit: ‘De reacties vanuit de handel zijn erg goed. Maar ook die van de consument! Wij leveren met onze Tomaten Express direct aan mensen hier in het dorp en die zijn allemaal laaiend enthousiast, met name vanwege de lekkere smaak van Marinice. Zo worden onze tomaten aan Scherpenhuizen in Eindhoven geleverd en daar gaven ze aan dat de tomaten van Marinice smaken en ruiken zoals vroeger in de Italiaanse keuken. Ouderwets lekker en geurig en niet te hard!"

Voor meer informatie:
De Ruiter Seeds
www.deruiterseeds.com
info@deruiterseeds.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven