Tsjechische aquaponicspionier wil groeien met belichting

Tungsram is een samenwerkingsverband aangegaan met InGreen, een aquaponics pionier in Tsjechië.

InGreen is een onlangs opgerichte tuinbouwonderneming in de stad Kelčany, Zuid-Moravië, Tsjechië, die gespecialiseerd is in aquaponics. De twee jonge ondernemers achter InGreen, Michal Tesařík en David Rakušan, zijn even enthousiast over de mogelijkheden van deze methode als dat ze zich zorgen maken over de toekomst van de planeet. Michal Tesařík: "Deze vorm van tuinbouw combineert IT-vaardigheden met tuinbouwkundig inzicht."

InGreen, het enige bedrijf in Tsjechië dat aquaponics combineert met vertical farming, teelt meer dan 1.000 stuks bladgroenten per maand op een areaal van 6 m2. Ze zijn gespecialiseerd in bladgroenten met een speciale focus op sla en diverse kruiden.

Omdat InGreen van plan is om hun teeltoppervlak op korte termijn aanzienlijk te vergroten en een geautomatiseerd teeltbedrijf op te zetten, ging het bedrijf vorig jaar op zoek naar een belichtingsexpert.

David Rakušan: "Het is erg moeilijk om een goede lichtleverancier te vinden, want klanten kunnen kiezen uit een enorm breed scala aan aanbieders. We hebben veel bedrijven getest. De flexibele inzetbaarheid van de armaturen van Tungsram waren doorslaggevend voor ons."'

Belichtingsontwerp op maat
De samenwerking met Tungsram begon in juni 2020, toen beide partijen besprekingen begonnen over de technische opzet/gewasdefinitie/spectrum- en lichtintensiteitseisen. Na een aantal verduidelijkingsrondes kwam Tungsram met een definitief lichtontwerp, afgestemd op de specifieke behoeften van de klant.

In Green kocht 600 Tungsram lichtbalken met vast spectrum die werden opgesteld op een 350 m2 groot teeltoppervlak voor sla. De lampen helpen de planten om in een kortere tijd een bepaald, vooraf bepaald gewicht, vorm en smaak te bereiken.

InGreen heeft 14 oogstcycli per jaar en de lampen van Tungsram spelen een sleutelrol om ervoor te zorgen dat de compactheid van de planten voldoet aan de criteria van het bedrijf en dat ze het streefgewicht binnen een voldoende aantal dagen bereiken.

De in Boedapest gevestigde onderneming leverde ook experimentele lampen met variabel spectrum en lichtrecepten aan InGreen voor het uitvoeren van laboratoriumonderzoek naar verschillende slavarianten en andere bladgroenten. Het onderzoek zal bijdragen aan hun plannen om de teeltoppervlakte te vergroten en hun productportfolio uit te breiden. Michal Tesařík: "We hebben grote plannen voor de toekomst met Tungsram."

Voor meer informatie:
Tungsram
www.agritech.tungsram.com/en

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven