Bron waterlozing voortaan met 99% zekerheid te achterhalen

Onderzoek van Hoogheemraadschap Delfland naar environmental DNA (eDNA) bij het opsporen van lozingen en lekkages uit de glastuinbouw laat veelbelovende resultaten zien. Met deze nieuwe techniek kan het Hoogheemraadschap DNA-sporen van tomaat en paprika meten in oppervlaktewater. Die data geven controleurs aanwijzingen voor de bron van een lozing of lekkage. Nu is het vaak zo dat door breed werkende gewasbeschermingsmiddelen de bron voor controleurs lastig te herleiden is tot één teler.

Bij het terugdringen van lozing, o.a. uit de tuinbouw, wordt samengewerkt met de sector. Met succes, want het aantal lozingen daalt. Toch vindt men nog altijd te vaak voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen in het water die uit kassen komen. Veelal zijn lekkages onbewust en zijn lozingen te wijten aan calamiteiten.

Het lukt het Hoogheemraadschap nog niet altijd om lozingen en lekkages op te sporen. Dit komt door breed werkende gewasbeschermingsmiddelen die niet meer naar één specifieke teelt te herleiden zijn. Daarom heeft Delfland een onderzoek laten doen naar de mogelijkheid om eDNA methode in te zetten voor de opsporing. Het onderzoek is gefinancierd vanuit het innovatiefonds va het Hoogheemraadschap in samenwerking met Datura.

Hoe werkt het?
Als het Hoogheemraadschap een lozing vaststelt, neemt men een monster van het water voor onderzoek in een laboratorium. Dat onderzoekt het monster op circa 300 stoffen die in het water zitten, dit is een uitgebreid en kostbaar onderzoek dat vaak lang duurt.

In dat water zitten ook sporen (eDNA) van het gewas dat wordt verbouwd in de kas waaruit de lozing afkomstig is. Die zijn veel sneller en goedkoper te vinden en dat maakt het voor ons makkelijker om de bron te vinden. Het onderzoek heeft zich vooralsnog gericht op tomaten en paprika. Met deze methode kan met 99% zekerheid de bron worden achterhaald. Zowel een positieve als negatieve test geeft inzicht in het zoekgebied.

Nu het Hoogheemraadschap weet dat deze methode veelbelovend is gaat men het in de praktijk brengen. Ook wordt onderzocht of eventueel andere waterschappen een eDNA test kunnen ontwikkelen voor andere gewassen. 

Details over het onderzoek inzien? Dat kan hier.


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven