LTO Noord tegen onteigening landbouwgrond Eemshaven

Provincie Groningen en gemeente Het Hogeland zijn voornemens, via de Wet Voorkeursrecht, om de Oostpolder (tussen Oudeschip en Eemshaven) te gebruiken voor uitbreiding van de Eemshaven. LTO Noord is tegen het voornemen om hoogwaardige landbouwgrond op te offeren voor industriële doeleinden, zonder dat er compensatie is van landbouwgrond op een andere plek. 

Het gaat om een gebied van 500 hectare vruchtbare landbouwgrond in de Oostpolder. LTO Noord regiobestuurder Lammert Westerhuis: “Alweer wordt als eerste landbouwgrond opgeofferd. Er moet beter naar alternatieven worden gekeken. We vinden het jammer dat buitendijkse uitbreidingen niet worden bestudeerd. Als landbouwgrond toch een andere bestemming krijgt, doe dat dan met compensatie van landbouwgrond op een andere plek.”


De Oostpolder, met de pin via Google Maps in het midden

Onbekende gevolgen voor stikstofreductie
De gevolgen van deze allocatie van gronden zijn volgens LTO Noord niet bekend. “Wat betekent het bijvoorbeeld voor het oplossen van de stikstofproblematiek als hier industrie gebouwd gaat worden,” vraagt Westerhuis zich af. “We willen stikstof reduceren, maar ook industrie uitbreiden, huizen bouwen, de natuur beschermen. Daar is stikstofruimte voor nodig en daar is niet goed naar gekeken."

Ook in de rest van Nederland zet LTO Nederland zich in voor behoud van landbouwgrond. Nederland zit vol en dus wordt zelfs gekeken naar droogleggen van de Noordzee, zo deelde voorzitter Sjaak van der Tak eerder dit voorjaar nog in de Grondvisie van LTO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven