"het is mogelijk dat we een hogere plantdichtheid krijgen"

In één keer naar full LED boven Piccolo-tomaten

Gemüseproduktion Zorbau is een van de productielocaties voor het Duitse groente- en fruitteeltbedrijf Gemüsering Stuttgart. Het bedrijf is gevestigd in Lützen, vlakbij Leipzig. De bestaande tomatenkas van 7,2 hectare heeft HPS-belichting door de hele kas en is een van de grootste volledig belichte kassen in Duitsland. 

Om te kunnen voldoen aan een nieuw contract om in Duitsland geteelde Piccolo-tomaten en andere hoogwaardige variëteiten te kunnen leveren is er in 2020 nog eens 1,36 hectare toegevoegd aan de kas. Ook werd er besloten het nieuwe gewas te belichten met LED-lampen.

Jaarronde kwaliteit 
"Om jaarrond tomaten van hoge kwaliteit te kunnen leveren is er veel licht nodig. HPS-lampen verbruiken veel energie en geven veel overtollige warmte af. Daarom is er besloten om LED te gebruiken. We vonden de Hyperion 3k-armaturen de beste oplossing, zodat we dezelfde hoeveelheid LED-lampen kunnen gebruiken als in de HPS-sectie van de kas. Ze leveren 40% meer licht en verbruiken 20% minder energie," aldus Lukas Scholz, directeur van Gemüsering Greenhouse Operations. 

3k-armaturen gebruiken actieve luchtkoeling voor een hoge output en efficiëntie in een compact ontwerp, dat eenvoudig is te installeren en onderhouden, aldus de producent. "Het is belangrijk om efficiënt om te kunnen gaan met de warmte van 1000W aan LED-kracht. Uitgebreide tests, in combinatie met 3 jaar monitoring in de kas heeft aangetoond dat de luchtkoeling onze lampen erg betrouwbaar en efficiënt is. De installatie in Zorbau, gemeten op meer dan 250 umol/s/m², heeft een van de hoogste niveaus van intensiteit voor 100% LED-installaties in Europa."


Thomas Henniger (links) en Lukas Scholtz.

Nu het eerste gewas volledig volgroeid is en de eerste oogsten zijn gedaan sprak Jonathan Barton, directeur van Hyperion, onlangs met hoofdteler Thomas Henniger over de eerste indrukken bij het telen onder volledige LED.

Waarom hebben jullie gekozen voor LED in de kasuitbreiding?
"Het is onze visie om de kwaliteit te verbeteren en energiekosten te besparen door middel van toekomstige technologie in de kunstmatige belichting. We hebben gekozen voor deze oplossing en niet voor een hybride installatie met SON-T, omdat we geloven dat LED de toekomst heeft. We willen geen tijd verspillen en hebben besloten ervaring op te gaan doen met het telen van tomaten onder volledige LED."

Hebben jullie nog aanpassingen gedaan tijdens het telen?
"Een van onze adviseurs heeft aanbevolen om te sturen met een gemiddelde temperatuur die 1-2 graden hoger ligt dan SON-T. We hebben goede resultaten geboekt met het telen onder deze omstandigheden. Afhankelijk van de teeltsituatie gebruiken we soms meer en soms minder belichtingsuren in vergelijking met SON-T. Vanwege het verbeterde lichtniveau is het mogelijk dat we een hogere plantdichtheid krijgen, maar dat hangt altijd af van de variëteit."

Jullie hebben veel nieuwe tomatengewassen geteeld onder HPS-lampen, hoe verloopt de plantgroei nu onder de LED?
"Onder LED zien we meer stabiliteit in de bloei en bladlengte is over het algemeen een beetje korter. Dat zorgt voor een goede generatieve balans en een hogere kwaliteit van de vruchten. Direct onder de LEDs zie je wat meer aanleg voor bladpunten, te vergelijken met diepe reflectors in SON-T.

Voor een goed klimaat onder LED is er meer warmte nodig. Maar omdat er minder warmteinvloed is van de LEDs is het klimaat ook stabieler als je een energiescherm kunt gebruiken. Met maar 5% wit licht in onze LEDs is het in de wintermaanden zonder licht van buiten een uitdaging om de juiste kleur tomaten te oogsten." 

Hebben de eerste tomaten de kwaliteit die jullie verwachten?
"Ja, we zijn absoluut tevreden met de vruchtkwaliteit die we nu hebben bereikt. Voor de eerste oogst waren we uiteraard een beetje nerveus om te zien of alles is verlopen zoals gepland, maar we zien nu dat er absoluut potentieel is voor een hoger kwaliteitsniveau, in vergelijking met SON-T."

Voor meer informatie:
Hyperion Grow Lights

www.hyperiongrowlights.com

 
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven