Nieuwe kweekmethode maakt grootschalige productie roofmijt nu wél mogelijk

Tegen alle verwachtingen van wetenschappelijke literatuur en tientallen jaren aan praktijkervaring in, heeft een BioBee Sde Eliyahu R&D-team, geleid door R&D entomologen Arnon Tabic en Tom Katz een nieuwe technologie ontwikkeld voor de roofmijt Phytoseiulus persimilis.

P. persimilis is een opvallend effectieve roofmijt die al sinds de jaren '60 succesvol wordt gebruikt in Integrated Pest Management (IPM) programma's. De traditionele kweekmethode is erg succesvol en maakte het mogelijk voor BioBee, maar ook andere bedrijven, om in de laatste 40 jaar grote aantallen van P. persimilis te produceren. 

Maar, het heeft ook veel minder goede kanten. In de loop van de jaren is meerdere keren geprobeerd P. persimilis efficiënter te kweken, met weinig of geen succes. De laatste jaren heeft het BioBee R&D team hard gewerkt om het technologische proces te ontwikkelen, te finetunen en te kalibreren. Dat heeft een volgens het bedrijf 'revolutionaire kweekmethode' opgeleverd in de biologische bestrijding. Halverwege 2020 begon BioBee met productie op grote schaal. 

Verbetering
"Deze nieuwe gepatenteerde productiemethode is een enorme innovatie," legt Ran Gan uit, de CEO van BioBee Sde Eliyahu. "BioBee's nieuwe productiemethode is revolutionair in de hele wereld van biologische bestrijding."

"De innovatieve kweekmethode maakt efficiënte, consistente en betrouwbare productie van P. persimilis mogelijk, onafhankelijk van weersomstandigheden. De schaalbaarheid van de methode is ook een voordeel," voegt Arnon Tabic toe.

De nieuwe kweekmethode bracht de BioPersi+, een verbeterde versie van de traditionele BioPersimilis (Phytoseiulus persimilis) in veel opzichten.

De traditionele P. persimilis producten zijn gebaseerd op gedragsmanipulatie: de roofmijt wordt uitgehongerd (deels), voor de oogst. Daardoor duurt het langer voor de roofmijten om zich te settelen en te beginnen met voortplanten. Het nieuwe product BioPersi+ komt verzadigd aan, en fysiologisch sterker, waardoor ze hotspots sneller vinden en al eitjes leggen op dezelfde dag als ze worden uitgezet.

Een ander belangrijk verschil is de leeftijdsstructuur van de populatie. Waar de traditionele BioPersimilis vooral volwassen mijten bevat, bevat BioPersi+ alle ontwikkelingsfases van de mijt (volwassen, jong en ei). Deze diversiteit creëert een continuïteit van actieve mijten, en dus langere, ononderbroken spintbestrijding. 

Vergeleken met de traditionele BioPersimilis, wat eruitziet als een glimmende, rood-oranje mijt, is BioPersi+ wit als het aankomt. Maar, het wordt rood-oranje als het begint met het eten van spint. Deze kleurverandering geeft bewijs van predatie, een geavanceerde en unieke visuele indicatie voor de teler.

Lancering medio 2021
Voor telers over de hele wereld betekent de nieuwe BioPersi+ toevoeging aan het arsenaal van natuurlijke vijanden effectievere, efficiëntere en langer durende bestrijding van spint. Daarnaast, al zijn slow-release producten van roofmijten al langer beschikbaar, was dat nog niet het geval met P. persimilis. BioBee's nieuwe technologie maakt de slow-release optie van P. persimilis haalbaar. De BioPersi+ slow-release producten worden naar waarschijnlijkheid halfverwege 2021 gelanceerd.

Voor meer informatie:
Biobee
Sde Eliyaho, 1081000, Israël
Tel: +972-4-6096907 
www.biobee.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven