Likeur, gin en low-gin van aardbeien en frambozen

Tholen - ‘Vul je geboortedatum in om toegang te krijgen tot de website.’ Het is een vraag die je niet krijgt als je op het internet op zoek gaat naar lekkere aardbeien en frambozen. Wel als die aardbeien en frambozen in een alcoholische drank worden verwerkt. Dat laatste deed de Genson Group. Het presenteerde dit najaar als Genson Lost Fruits de merknaam ODAVI. Onder deze naam is sinds kort likeur, gin en low-gin op de markt. Drank van ‘pareltjes met een imperfectie’, zo leert het verhaal achter de drank.

Een paar jaar geleden gingen de bekende zachtfruittelers en -opkwekers op zoek naar een duurzame manier voor het verwerken van een deel van hun aardbeien en frambozen. Het grootste deel van het product van al jarenlang de belangrijkste leverancier van Albert Heijn gaat als klasse 1 naar de grootgrutter. Soms voldoet een natuurproduct echter nét niet helemaal aan de eisen voor klasse 1. “Omdat ze iets te klein, te groot of van afwijkende vorm zijn”, legt Marie-Louise Raats van Genson Group uit. “Maar natuurlijk nog altijd wel vol smaak. Daarom krijg je ook heerlijke drank met verrukkelijke fruitsmaken.”

Die smaak is het resultaat van jaren ontwikkelen en proeven, proeven en nog eens proeven. De telers namen hiervoor een ambachtelijke distillateur in de arm. Zij wisten het fruit klasse 2, dat nu niet verspild hoeft te worden, aangevuld met producten uit de natuur om te toveren in een alcoholische drank om puur te drinken, on the rocks of te mixen in cocktails. In drie versies, allemaal flessen met een gouden opdruk, is het product te koop bij verschillende slijterijen en landwinkels. Bij interesse kan men contact opnemen met Marie-Louise Raats. ODAVI is het hele jaar verkrijgbaar.

Blinde koningsdochter
En dat verhaal dan? Dat zit zo: “ODAVI is losjes gebaseerd op de bekende Sint-Oedenrode legende”, vertelt Marie-Louise. Die legende gaat over Oda, een Schotse blinde koningsdochter die na veel omzwervingen terecht kwam in Sint-Oedenrode. Oda werd door haar vader weggezonden naar Luik om te bidden bij het graf van de heilige Lambertus. Daar gebeurde een wonder, ze kon weer zien.

Terug in Schotland wilde Oda haar leven in dienst stellen van God, maar haar vader had andere plannen en wilde haar uithuwelijken. Vluchtend met een ekster aan haar zijde kwam ze terecht in Rode, waar ze stierf in 726. Men kwam bidden bij haar graf, waarna een heiligverklaring volgde.

Rode kreeg haar naam, Sint-Oda-Rode, later bekend als Sint-Oedenrode. “Als Brabants bedrijf met een hoofdlocatie in dit dorp middenin de Meijerij vonden we dit een mooi verhaal. Het is ook een knipoog naar het Franse eau de vie. Een Franse verzamelnaam voor allerlei sterke dranken.”

Deze Kerst zullen er zeker wat flesjes opengaan her en der. “Het lekkerste fruit en de natuurlijke ingrediënten in de likeur en gins zijn een feest voor de smaakpapillen”, belooft Marie-Louise. En nu? Whiskey met een fruittwist misschien? De koningsdochter was immers Schots. “Wie weet”, lacht Marie-Louise. “Wij ontwikkelen door! Het assortiment wordt aangevuld met een bruisende fruitwijn. Een whiskey zou ook kunnen, dank krijg je een whisky-likeur.” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 12, 34e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
ODAVI
www.odavi.nl
info@odavi.nl 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven