Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Laatste puntjes op de i nieuwe kas Plantenkwekerij Gitzels

Tholen - Nog een paar weken en de eerste plantjes kunnen de splinternieuwe kas in. Met het afstoten van een oudere kas even verderop komt de gehele bedrijfsvoering nu samen op een locatie, wat de logistiek en efficiëntie ten goed komt. Daarnaast zijn er op alle activiteiten – naast reguliere opkweek ook biologische teelt, R&D, Breeding Services - uitbreidingsmogelijkheden, zowel direct en ook op de langere termijn. We maken een 'inspectierondje' met Mike Gitzels.

De nieuwbouw is het directe gevolg van een stukje herstructurering, waarin Gitzels het nuttige met het aangename combineert. Een oudere locatie in Hem moet plaatsmaken voor weidevogelleefgebied en de provincie is ondernemers als Gitzels met speciaal hiervoor bestemde subsidiegelden (POP3 Verplaatsingssubsidie) te hulp geschoten. Het project komt mede tot stand dankzij een bijdrage vanuit het Plattelands Ontwikkelings Programma: “Europa investeert in zijn platteland” en de provincie Noord-Holland. Tegelijkertijd kon het achterliggende gerberabedrijf in Wervershoof Monkey Flowers worden aangekocht, de locatie waar de nieuwbouw momenteel verschijnt. In april van dit jaar werd bovendien de kas van de naastliggende alstroemeriakwekerij Nieuwevaart gekocht, waarmee één grote vierkante kavel is ontstaan. Deze meet 13 á 14 hectare, waarvan inmiddels ruim 10 ha beglaasd is.

Het ‘ouwe kasje’ van Nieuwevaart wordt in eerste instantie omgebouwd tot tulpenkas en vervolgens verhuurd, vertelt Mike. Op later moment volgt mogelijk nieuwbouw voor eigen gebruik. Tevens zijn aan deze kant, dat wil zeggen aan de Nieuwe Dijk, nieuwe bedrijfsruimten in aanbouw. Op termijn verhuizen alle bureaus van de andere kant, Kerkeland, hierheen.

Het nieuwe bedrijf zal verwarmd worden met aardwarmte van ECW Geo Andijk BV, het bedrijf dat inmiddels (bijna) alle tuinders in glastuinbouwgebied Het Grootslag bedient. De kas is voorzien van schermdoeken, diffuus glas, bovenberegening, een Erfgoed vloer en (voor een deel) LED belichting. Een koolplant gedijt doorgaans uitstekend in het open veld, maar in een vroeg stadium is het kwetsbaar. Om een sterke, goed gewortelde en tegelijk compacte plant te krijgen, ziet Gitzels de investeringen echter niet als overbodige luxe. Bovendien wil men vanzelfsprekend de positie van markleider vasthouden.

Gitzels produceert jaarlijks vele miljoenen koolplantjes. Regionaal heeft men een marktaandeel van 75%, landelijk is dit ongeveer een derde. Daarnaast zijn de Breeding Services een belangrijke poot aan het bedrijf: in opdracht van andere veredelingsbedrijven verzorgt men (kiem)proeven en kunnen bedrijven bij Gitzels terecht voor opkweek en zaadvermeerdering. Last but not least is de biologische teelt een groeiende tak van sport; blijft de vraag groeien, dan kan de nieuwe kas met een paar kleine aanpassingen in no time voor de biologische opkweek geschikt gemaakt worden.

Voor meer informatie:
Plantenkwekerij Gitzels
www.gitzels.nl 
[email protected]