Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"sommige telers vinden het best confronterend"

Nieuw platform wordt ogen van de teler

Automatisering en AI zijn populair in de tuinbouwsector. Het Amerikaanse bedrijf iUNU is daar nog voorbeeld van. Met hun camera's, sensoren en AI-software vormt hun platform LUNA de ogen van de teler en is het een goede tool om telers te ondersteunen bij het verbeteren van hun teelt of om het areaal te vergroten, zo vertelt Adam Greenberg, directeur van het bedrijf dat eind 2020 financiering heeft gekregen ter waarde van $ 7 miljoen voor de wereldwijde ingebruikname van platform LUNA. 

"Dankzij de zelflerende capaciteiten van het systeem kunnen telers pythium, meeldauw en schimmels veel sneller opsporen dan ze met het blote oog kunnen doen", aldus Greenberg. "Maar dat is niet het enige doel, we helpen telers ook met het optimaliseren van de kiemkracht bijvoorbeeld, of met het zoeken naar de optimale kiemkracht. Dankzij de camera's, sensoren en de software hebben telers een beter inzicht in wat er in hun kas gebeurt. Zo kunnen ze de plantgroei en opbrengst optimaliseren."

'Onmetelijke hoeveelheid ervaring en kennis'
Greenberg spreekt over het platform LUNA, een technologische oplossing die iUNU heeft ontwikkeld. Met mobiele en vaste camera's met HD-beelden en omgevingssensoren wordt alles van elke plant gemeten en opgenomen, helemaal tot aan de realtime groei. De software combineert computervision en machine learning-technologieën om voortdurend gedetailleerde modellen samen te stellen van individuele planten, de hele dag door. "LUNA spoort zelfs de kleinste veranderingen in de gezondheid van individuele planten op, zodat telers nauwkeurige informatie hebben om de kas proactief te beheren," zegt hij. 

Alhoewel elke teler die LUNA gebruikt eigenaar blijft van hun eigen informatie, zal de continue groei van het datavolume input blijven geven voor het machine learning-systeem. "LUNA leert door data te lezen, net als mensen doen als ze een boek lezen. Zo krijgt het systeem een onmetelijke hoeveelheid ervaring en kennis, die beschikbaar komt voor de klanten." 

Het platform past in een trend waarbij AI en technologische tools steeds vaker commercieel beschikbaar komen voor telers. Er worden veel platforms gelanceerd en Adam legt uit hoe de iUNU-technologie daarmee geïntegreerd kan worden. "Met een focus op de telers en onze technologie willen we de leider worden in vision technologie in de kasteeltsector. Dit omvat de integratie van ons systeem met die teeltplatformen. Het zal de sector ondersteunen."

"Er zijn te weinig kassen op de wereld," zegt Adam. "We hebben te weinig telers en agronomisten. Maar de consumentenvraag neemt toe voor kasproducten. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, moeten we systemen bouwen waarmee telers meer met minder kunnen doen, waarmee ze kunnen opschalen. Het gaat erom dat de sector groter wordt en er meer areaal beschikbaar komt voor minder telers. Hij voegt eraan toe dat het verhogen van de winst voor telers hier een belangrijk onderdeel van uit maakt, iets dat mogelijk is met het nieuwe platform, omdat de opbrengst en marktvraag beter op elkaar kunnen worden afgestemd. 

Samenwerking
Vooral de winstgevendheid wordt genoemd door S2G ventures in een reactie op het nieuws van iUNU over de financiering, mogelijk gemaakt door S2G Ventures en Ceres Partners met deelname van Serra Ventures. "We zijn blij met de samenwerking met iUNU en willen graag de groei en langetermijn plannen van het bedrijf ondersteunen, zodat indoor farms winstgevender en efficiënter kunnen worden," zegt Cristina Rohr, directeur van S2G Ventures. "LUNA spreekt telers aan als toonaangevend en uitgebreid kasbeheerplatform."

"Het team van iUNU heeft hun ervaring in kassen omgezet in een interessant computerplatform dat mogelijk wordt gemaakt door machine learning en telers van nieuwe tools en mogelijkheden voorziet, waarmee ze voorspellingen kunnen doen en actie kunnen ondernemen," zegt Walter Robb, executive-in-resident van S2G Ventures. "Zowel de magie en het mysterie van de plantenteelt komt tot leven in en door LUNA. De geavanceerde technologie ondersteunt de optimalisatie van de opbrengst, de arbeid en de productkwaliteit, zodat de klant uiteindelijk superieure producten krijgt en de winstgevendheid voor telers verhoogd wordt."

Confronterend
Adam voegt eraan toe dat LUNA ook de tuinbouwsector en de technologische sector in staat stelt om te communiceren. "Er is een groep met slimme tuinbouwtelers en agronomisten en er zijn bijvoorbeeld mensen van Intel en NASA. Door hun kennis te combineren, kunnen er grote stappen worden gezet richting de toekomst van de teelt, maar ze spreken niet dezelfde taal." Omdat zijn vader botanicus is en een baan bij Amazon heeft, combineert hij deze twee aspecten al jaren. Dit heeft geleid tot LUNA. Het systeem heeft in wereldwijd al veel kassen geanalyseerd.

Hoe zijn de reacties? "We horen van de beste telers dat ze het een heel prettig systeem vinden en sommigen vinden het af en toe zelfs confronterend," lacht hij. "Goedgetrainde mensen met passie hebben hiermee een waardevolle tool en kunnen zo de beste resultaten bereiken. We hebben veel tijd besteed aan de bouw van het systeem, zodat telers er graag mee werken. De helft van het succes ligt in wat je doet, de andere helft in hoe je het doet."

Voor meer informatie:
iUNU
info@iunu.com 
iunu.com  

Publicatiedatum: