Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomaten telen op een teeltvloer

Brazilië is sinds dit jaar een hightech kas rijker. Nu is een glazen kas op zich al bijzonder in Brazilië, maar ook de teelt van tomatenplanten op een teeltvloer valt op en is niet doorsnee. ErfGoed egaliseerde de grond de teeltvloer en installeerde de teeltvloer bij Fonte Verde Agro. Dat is het Nederlands-Braziliaanse teeltbedrijf met aan het roer Arjan Kouwenhoven. Hij vertelde eerder dit jaar al uitgebreid over het bijzondere project. 

"Plantenkwekers zijn vaak verrast als ze horen over kweken op een teeltvloer", zegt Hugo Paans van ErfGoed. "Ze geloven dat dat alleen op een betonnen vloer kan en dat een poreuze teeltvloer gepaard gaat met risico's."

Maar soms is een teeltvloer de enige mogelijkheid. Fonte Verde Agro koos voor de ErfGoedVloer vanwege de hoge lokale temperaturen een lichtintensiteit, waardoor een betonnen vloer te heet zou worden. Met een ErfGoedVloer kunnen de telers water gebruiken om de vloer koel te houden en te zorgen voor een goed microklimaat. De tweede teelt staat op dit moment te groeien. Arjan: "Alles lijkt positief tot nu toe: de vloer ziet er goed uit, de waterdistributie is uniform en de resultaten zijn erg goed." 

Sterkere planten
Hugo vertelt dat meerdere telers zien dat planten krachtiger zijn en beter beworteld. "Alle testen die we hebben gedaan met groenten of bijvoorbeeld orchideeën, hebben uitgewezen dat gewassen betere beworteling ontwikkelen op onze vloeren dan in andere teeltsystemen. En een gezonde beworteling betekent altijd een gezondere plant."

Nog een groot voordeel van de teeltvloer is de flexibiliteit voor telers die ermee gepaard gaat, zegt Hugo. "De structuur van de vloer zorgt dat die geschikt is voor alle potmaten. Soms ben ikzelf nog verrast over hoe makkelijk het is om te switchen tussen gewassen en voor hoeveel gewassen de vloeren eigenlijk geschikt zijn, en dat gaat niet alleen over pot- en perkplanten. Daarbij komt nog dat planten het aantoonbaar beter doen op de teeltvloer en ook sneller groeien, waardoor de opkweekperiode korter wordt."

Alles goed en wel, maar hoe zit het met de hygiëne? Neemt een poreuze vloer extra risico's met zich mee? "In Nederland bestond het idee dat een betonnen vloer hygiënischer is. WUR Glastuinbouw heeft nu duidelijk aangetoond dat het hygiëneprotocol voor het voorkomen van quarantaine-organismen efficiënt en effectief kan worden geïmplementeerd voor deze vloer," concludeert Hugo. 

Voor meer informatie: 
ErfGoed
info@erfgoed.nl 
www.erfgoed.com  

Publicatiedatum: