Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Coöperaties Waterzuivering West 10, West 33 en West 12 gaan samen op in Waterzuiveringscoöperatie Westland U.A.

Glastuinbouwondernemers zijn sinds 2018 verplicht om minimaal 95 procent van de gewasbeschermingsmiddelen in het afvalwater te (laten) zuiveren met zuiveringsinstallaties. Daarom zijn er verschillende waterzuiveringscoöperaties opgericht. Na een 4-jarige samenwerking hebben de Coöperaties Waterzuivering West 10, West 33 en West 12 (omgeving De Lier) zich aangesloten bij de overkoepelende Waterzuiveringscoöperatie Westland U.A.

V.l.n.r. Gerard Drogt (adviseur vanuit Flynth adviseurs en accountants) en de bestuursleden Stefan van Adrichem, Jan van Ruyven en Maurice Weijs bij de ontbinding van Coöperatie Waterzuivering WEST10 U.A.

De besturen en de samenwerkingspartners zijn trots op het feit dat de inspanningen van de afgelopen jaren hebben geleid tot een concrete invulling van het waterzuiveringsvraagstuk. Dit heeft ook aangetoond dat het loont om als tuinders samen te werken om zo expertise, draagvlak én daadkracht te genereren.

Oplossingen om collectief water te zuiveren
De adviesorganisaties Flynth adviseurs en accountants, Rombou, Aqua Terra Nova en Inno-Agro hebben afgelopen jaren in verschillende samenstellingen de zuiveringscollectieven begeleid, waarbij meerdere oplossingsrichtingen onderzocht zijn om collectief water te zuiveren. Er bleven eind 2019 twee realistische opties over:

  • Het in eigen beheer zuiveren van de circa 400 hectare aangesloten glasareaal in de omgeving De Lier;
  • Het aansluiten bij het initiatief vanuit Glastuinbouw Nederland om te komen tot een Westland brede collectieve zuivering bij de bestaande Afvalwaterzuiveringsinstallatie Nieuwe Waterweg (AWZI NW) van het Hoogheemraadschap van Delfland te Hoek van Holland.

Mede dankzij het aanhaken van de Lierse collectieven en steun vanuit Hoogheemraadschap van Delfland en Gemeente Westland is dit laatste initiatief in het voorjaar 2020 in een stroomversnelling gekomen. Toen er groen licht kwam voor het graven van een nieuwe leiding vanaf de buffer Perdik in De Lier naar het netwerk van de AWZI NW betekende dit voor de deelnemende tuinders de meest duurzame en efficiëntste oplossing.

De besturen van de Lierse coöperaties hebben geconcludeerd dat het volledig centraal regelen van de waterzuivering de voorkeur geniet. De leden zijn geadviseerd om lid te worden van de nieuw opgerichte Westlandse coöperatie. Daarbij hebben ook diverse leden zitting genomen in het bestuur van de nieuwe coöperatie. De afgelopen weken zijn daarom in een opgewekte stemming de coöperaties formeel ontbonden.

Nieuwe overkoepelende organisatie
Via de Waterzuiveringscoöperatie Westland U.A. wordt de waterzuivering van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten gerealiseerd voor het gehele verzorgingsgebied van de Afvalwaterzuiveringsinstallatie Nieuwe Waterweg (AWZI NW) in Hoek van Holland. Hiertoe worden nu ook de tuinbouwgebieden in De Lier (o.a. Herenwerf, Kreekrug, Zijtwende en Noordlierweg) via een nieuwe rioleringsverbinding aangesloten bij de AWZI NW.

De (oud) bestuursleden van de zuiveringscoöperaties bevelen alle tuinbouwbedrijven in het Westland  van harte aan om lid te worden van de Waterzuiveringscoöperatie Westland U.A. Naast standaard overeenkomsten zijn daar ook alternatieve overeenkomsten mogelijk voor nullozers, bedrijven met een reeds geïnstalleerde individuele zuivering en voor huurders.

bron: Flynth

Publicatiedatum: