Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Delfland breidt Gebiedsgerichte Aanpak uit rondom Groeneweg ’s-Gravenzande

Glastuinbouwgebied Delfland werkt aan schoon, gezond en levend water. Samen met de ondernemers rondom de Groeneweg in ’s-Gravenzande start Hoogheemraadschap Delftland daarom met de Gebiedsgerichte Aanpak. Met mobiele apparatuur met men hier 24/7 de waterkwaliteit om eventuele bronnen van vervuiling op te sporen en terug te dringen.

Het gebied rondom de Groeneweg in ’s-Gravenzande is het zeventiende glastuinbouwgebied waar men met deze aanpak aan de slag gaan. In de Gebiedsgerichte Aanpak werkt men samen met de glastuinbouwondernemers, toezichthouders milieu van Omgevingsdienst Haaglanden, de gemeenten en Glastuinbouw Nederland aan het verbeteren van de waterkwaliteit.

De waterkwaliteit in veel glastuinbouwgebieden is nog niet op orde. Er worden nog steeds te hoge concentraties stoffen gemeten die niet in het water thuishoren. En dat is slecht voor het leven in en rond het water. Met de Gebiedsgerichte Aanpak meet het Hoogheemraadschap een jaar lang 24/7 met een fijnmazig meetnet de waterkwaliteit van een polder of boezemgebied. Zo krijgt men zicht waar zich te hoge concentraties voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen in het water bevinden. De resultaten worden besproken met de ondernemers om verdere vervuiling naar het oppervlaktewater te voorkomen. In de glastuinbouwgebieden waar eerder deze aanpak is toegepast leverde dit goede resultaten op: daar ziet men nauwelijks meer bewuste lozingen, er zijn minder lekkages en de ondernemers zijn meer waterbewust.

Marcel Belt: “De Gebiedsgerichte Aanpak heeft zich bewezen als instrument om lekkages en lozingen in de glastuinbouwgebieden te verminderen. Wij zetten de samenwerking daarom door tot wij in alle polders zijn geweest. Tegelijkertijd onderzoeken wij hoe wij samen met de partners een versnelling kunnen inzetten op het terugdringen van de toxiciteit. Dat is een voorwaarde voor schoon, gezond en levend water en daarmee voor ons allemaal.”

Door de corona-maatregelen wordt geen informatieavond over de start van het project in dit glastuinbouwgebied georganiseerd. De ondernemers ontvangen een informatieflyer (pdf, 974 kB) over het project en aanvullende informatie per per e-mail.

Klik hier voor meer informatie over de Gebiedsgerichte Aanpak

Publicatiedatum: