Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Glastuinder schiet met nieuw stikstofbesluit kabinet niets op

Tholen - Het kabinet is gisteren naar buiten gekomen met de langverwachte stikstofaanpak om de impasse te doorbreken. Er werd een 'miljardenpakket' gepresenteerd om aan de ene kant de natuur tegemoet te komen en aan de andere kant economische activiteit mogelijk te maken. Voor de glastuinbouw verandert er echter niets, tot grote teleurstelling van Glastuinbouw Nederland.

"Voor de kleine stikstofdeposities waarmee de glastuinbouw te maken heeft, is er nog steeds geen oplossing. Tuinders schieten met de nieuwe aanpak dus niets op", aldus beleidsspecialist Leonie Claessen. Zij behartigt de belangen van de glastuinders.


Problemen met vergunningen vertragen de groei van glastuinders.

Ondernemer zit zonder vergunning
Haar reactie sluit aan bij de reactie van LTO Nederland. Ook daar teleurstelling. LTO Nederland mist oplossingen voor ondernemers die te goeder trouw hebben gehandeld maar nu zonder vergunning zitten, een deugdelijk systeem om stikstofreductie te registreren en een nadruk op innovatie. 

Den Haag wil eerst ruimte maken
Het credo van het kabinet is eerst stikstofruimte winnen, pas dan weer beperkt uitgeven. Er komt tot 2030 bijna 3 miljard euro beschikbaar voor natuurherstel en -versterking en circa 2 miljard euro voor (bron)maatregelen om de stikstofuitstoot van landbouw, verkeer, bouw en industrie te verminderen.

Alle sectoren moeten van Den Haag een bijdrage leveren, al lijkt het er sterk op dat vooralsnog vooral naar ondernemers met grote emissies, zoals de veehouderij, gekeken is.  

Voor de landbouw betekent het maatregelenpakket een omslag naar toekomstbestendige (kringloop)landbouw met zo min mogelijk emissies. Er komen middelen voor investeringen in duurzame stallen, minder eiwit in veevoer en betere mestaanwending. Ook komt er een Omschakelfonds van 175 miljoen euro om boeren te helpen deze stappen te zetten. Voor boeren die vrijwillig willen stoppen komt ook geld beschikbaar. 

Kritiek is er ook op de meetmethodes bij vergunningsverlening. Deugt de AERIUS Calculator wel? Een adviescollege zet daarbij vraagtekens, maar volgens het kabinet is er nergens ter wereld een beter methode beschikbaar. Morgen, 15 oktober, komen er nieuwe, geactualiseerde meetgegevens naar buiten.

Onder drempelwaarde
Claessen legt het stikstofverhaal voor de glastuinder uit: "De stikstofemissie in de glastuinbouw is zo klein dat deze voorheen onder de drempelwaarde bleef. Dat betekent dat de meeste bedrijven toentertijd (voor de RvS-uitspraak dat iedereen een vergunning nodig heeft) nog niet eens een melding hoefden te doen, laat staan vergunning aanvragen. Dat staat ook in de diverse rapportages.

De tuinders wisten daarbij veelal niet eens dat ze een vergunning voor stikstof nodig hadden. Bij een vergunningsaanvraag stond in de diverse aanvraagsystemen dat vinkje vaak niet aan. Het gevolg is dat de tuinder, die ter goeder trouw dus geen aanvraag of melding gedaan heeft, nu met lege handen staat. Degenen die nu wel een aanvraag indienen, wachten vaak eindeloos op hun vergunning. Het ministerie en de provincie wijzen ondertussen naar elkaar en de tuinder is de klos."

Blijven aandringen op snelle oplossing
Eind oktober volgt weer een gesprek tussen Glastuinbouw Nederland en de beleidsmakers. Daarin zal Claessen namens de tuinders opnieuw aandringen op een snelle oplossing, al sprak zij eerder dit jaar al de vrees uit dat de stikstofcrisis nog jaren kan voortduren.

Voor meer informatie:
Glastuinbouw Nederland
Leonie Claessen
lclaessen@glastuinbouwnederland.nl