Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kassen bouwen op IJsland: "Een ketel is hier niet nodig”

Tholen - Kassen bouwen op IJsland vraagt om een iets andere expertise dan wanneer je kassen in Nederland bouwt. Zo heb je in IJsland geothermie waar je als kassenbouwer slim gebruik van kunt maken.

Het water borrelt omhoog en is 90 à 100 graden. Er wordt slim gebruik gemaakt van de geothermie bij het bouwen van een kas. Het verwarmingssysteem dat wordt aangelegd bestaat uit een aantal buizen die door de hele kas heen lopen. Er wordt een pomp aangesloten op het water dat buiten omhoog borrelt.

Op deze manier wordt de kas verwarmd en is er geen ketel nodig. Er wordt geen gebruik gemaakt van een circulair systeem. Waarom? “Er is genoeg heet water”, vertelt Vincent van den Dool van T.C. v.d. Dool. 

Een van de projecten in IJsland

T.C. v.d. Dool heeft twee kleine kassen in IJsland gebouwd. “Een tekort aan heet water zal er niet snel zijn. Wat wel een uitdaging is, is het tekort aan licht. Met maar 4 uur licht per dag in de winter, moet je de hele winter belichten." Toch wordt er ook op IJsland jaarrond geteeld.

Kleinere kassen
De kassen die T.C. v.d. Dool bouwt zijn een stuk kleiner dan dat we in Nederland gewend zijn. IJsland doet niet aan export. “Wanneer je gaat exporteren vanaf een eiland, dan worden producten al snel heel duur. Een kleine kas levert voor een teler genoeg op. Ze krijgen goed betaald voor hun producten." 

Het project in IJsland van bovenaf 

IJslandse norm
T.C. v.d. Dool heeft er twee projecten verkocht. Het eerste project loopt momenteel in Fludir, een klein stadje in het zuidwesten van IJsland. "We zorgen daar voor 2150 m2 meter aan uitbreiding. In deze kas komen straks komkommers te staan. De binnenbouw van de kas is volledig wit gecoat. Deze kas is berekenend op een windlast van 35,5 m per seconde. Dat is erg veel maar hiermee voldoet de kas aan de IJslandse norm,” vertelt Vincent.  

De mannen van T.C. v.d. Dool blijven op IJsland om verder te gaan met het volgende project. Terug naar huis vliegen kunnen ze niet, want wanneer ze vanuit Nederland weer willen terug vliegen, hangt hen een quarantaine van minstens 6 dagen boven het hoofd. Om die reden blijven ze op IJsland en gaan ze aan de slag met het 2e project in Varmalandi.  Dit project omvat 1200 m2 aan uitbreiding.

“Om aan de IJslandse norm te voldoen is de vakmaat bij dit project terug gegaan naar 3 meter. Op het dek ligt glas van 75 cm breed. In deze kas komen ook komkommers te staan. Met dit project verwachten we begin oktober klaar te zijn.”

Voor meer informatie:
T.C. v.d. Dool bv
Vincent van den Dool
www.tcvddool.nl
info@tcvddool.nl